ZETApress

hírportál

Siker Veszprémvarsányban

Vasúti tolvajokat fogott a riasztó berendezés. Kábellopás közben értek tetten a rendőrök három vasúti tolvajt Veszprémvarsány közelében. A sikeres tettenérés az ARGUS típusú biztonsági berendezésnek, valamint a forgalmi szolgálattevő és a rendőrök gyors és szakszerű együttműködésének volt köszönhető ? tudatta a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

A MÁV Zrt. évek óta küzd a vasúti tolvajok ellen, akik a kábel- és sínlopásokkal, raktár betörésekkel, rongálásokkal a többmilliós károkozás mellett sokszor vonatkéséseket is okoznak. A MÁV Biztonsági Igazgatóság munkatársai kiemelt feladatuknak tekintik ezek visszaszorítását, hiszen ezek a bűncselekmények az anyagi és erkölcsi károk mellett a biztonságos vasúti közlekedést is veszélyeztethetik.

A MÁV védi a forgalomszüneteltetett területeket is

Az elmúlt időszakban az ún. légkábel-lopások ?jöttek divatba? különösen a Nyugat-Dunántúlon, fél év alatt az esetek száma megközelítette a tízet. A légvezetékek, légkábelek elsősorban a forgalom szüneteltetett vonalakon vannak veszélynek kitéve. Éppen ezért a vasúttársaság külön figyelmet fordít az ideiglenesen forgalommentes vonalszakaszokra, amellett, hogy ezeken a területeken rendszeresen mobil járőrök teljesítenek szolgálatot a szakemberek, több mint 100 km hosszban ARGUS típusú érzékelő berendezést is üzembe helyeztek. Ez a berendezés a vezetékek szigetelésének állapotát, valamint vágását, sérülését, szakadását figyeli, és bármilyen sérülés, hiba érzékelése esetén, hangjelzéssel riaszt.

A befektetés meghozta az eredményét, június 4-én, csütörtökön Veszprémvarsány állomásra ugyanis bejelzett a távközlő vezetékre telepített riasztó berendezés. A szolgálatban lévő forgalmi szolgálattevő azonnal értesítette a pápai rendőrkapitányságot. A gyors intézkedés következtében a rendőrök még kábellopás közben tetten érték és őrizetbe vették a három Zala megyei illetőségű elkövetőt. A kábellopás során a tolvajok 500 méter vezetéket vágtak le, amiből mintegy 40 kg színes fémet, rezet lehet kinyerni.

A vasúttársaság a jövőben is nagy hangsúlyt fektet a bűncselekmények megelőzésére és azok eredményes feltárására, ami azonban nemcsak a személyforgalmat lebonyolító vonalakra korlátozódik, hanem megerősített szolgálattal, gyakoribb ellenőrzésekkel és technikai fejlesztésekkel a forgalom szüneteltetett üzemi területekre is vonatkozik.

Szóljon hozzá!