ZETApress

hírportál

Dolgoznak a rákosmenti mezőőrök

Közös szervezetet hozott létre a XVI. és a XVII. Kerület a külterületeik védelmére. Péntek délben Rákosmente határában gyűltek össze egy napraforgó tábla melletti dűlőúton, hogy terepszemlét tartsanak. A sok zöldruhás, a természetben otthonosan mozgó, annak védelmét fontosnak tartó látogató arra volt kíváncsi, hogy mit fognak védelmezni, hol fognak járőrözni az újonnan alakult Rákosmenti Mezei Őrszolgálat fegyveres mezőőrei.

Lökös Zoltán vadász, Zámbó István mezőőr, Rózsahegyi Péter, a környezetvédelmi bizottság elnöke, Riz Levente XVII. kerületi polgármester, Szabó Zoltán, a Fővárosi és Pest Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal osztályvezetője és Takács Péter, a földtulajdonosok képviselője is részt vett a bejáráson az őrszolgálatot fenntartó szervezet társulási megállapodásának ünnepélyes aláírását követően. Az ünnepi aktusra a Fuchs kastélyban került sor, ahol Kovács Péter és Riz Levente, a XVI. és XVII. kerület polgármesterei az őrszolgálat működtetése érdekében önkormányzati társulást hoztak létre. A megállapodás alapján a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat feladatai közé tartozik a két kerület külterületeinek védelme, a termények megóvása, az illegális szemétlerakás és illegális fakivágás megakadályozása.

Megtudtuk, hogy Budapest legnagyobb kiterjedésű kerülete a XVII-ik, és a főváros legnagyobb zöldfelületi hányada is Rákosmentéhez tartozik. A szomszédos XVI. kerület jegyzőjének volt az ötlete a társulás létrehozása, amelyet mostantól széles körű összefogással lehet működtetni. A földtulajdonosokat, a vadászokat, a külterületi rend pártolóit kivétel nélkül magában foglalja ez a társaság. Rákosmente mezőgazdasági jellegű vidék, errefelé ennek van hagyománya. Ma is van erő a földben, a mezőgazdasági termelés feltételeinek erősítésével a jövőben ez is munkahelyteremtő gazdasági ága lehet a kerületnek. Nemcsak a belterületen, hanem a külterületen is meg akarják tartani a rendet a XVI. kerületihez hasonlóan.

Az ünnepélyes eseményen Ecser község képviselője is megjelent, mert a társulás nyitott, az alapítók szeretnének további településeket bevonni a közös munkába. Kőbánya, Pécel, Maglód, Nagytarcsa csatlakozása is fontos lenne, hiszen a rendbontóknak így egy, a jelenleginél is szélesebb körű fellépéssel kellene számolniuk illegális tevékenységük során.

A társulás költségeit a két kerület közösen viseli, amelyet jelentős részben a központi költségvetés visszatérít. Az érintett külterületek arányában Rákosmente 75%-át, a XVI. kerület 25%-át állja a kiadásoknak. Az őrszolgálat 9 fővel, Oláh Csaba vezetésével kezdte meg a munkát, de létszámuk hamarosan bővülni fog. Révbéri Béla vadászmester ? aki úgy ismeri a környéket, mint a tenyerét ? elmondta, hogy szükség esetén 3-4 terepjáróval azonnal segítenek elfogni az elkövetőket.

Sehol nem történt meg eddig, hogy a kerületek, települések közösen léptek volna föl a közös határ védelmében ? mondta Szabó Zoltán osztályvezető, aki nagyra értékelte az úttörő kezdeményezést. Hangsúlyozta, hogy hivataluk minden szakmai támogatást megad az eredményesség érdekében. Takács Péter ügyvéd, a földtulajdonosok képviselője, Rákosmente korábbi rendőrkapitánya kiemelte, hogy a mezőőröknek fontos a szoros kapcsolatot tartása a kerületi rendőrkapitányságokkal, intézkedésre ugyanis csak a rendőröknek van jogosítványuk, így most ők is megjelentek.

Az ünnepélyes aláírásra és az azt követő bejárásra eljött Engelbrecht Amanda rendőrhadnagy, a kerületi rendőrkapitányság körzeti megbízotti alegységének vezetője is. A csinos fiatal hölgy nem ijed meg a saját árnyékától. Előző fővárosi állomáshelyén üldözőbe vett egy bűnözőt. Ő futott gyorsabban, s amikor utolérte, földre teperte a férfit, hasra fektette, karjait hátra csavarta, s a hátán térdelve várta meg a segítség érkezését. Szívesen vesz részt ebben a munkában, s kollégái is ugyanilyen keményen bánnak majd a külterületek hívatlan látogatóival. A mezőőrökhöz hasonlóan ők is éjjel-nappal szolgálatban vannak.

4 hozzászólás

  1. Az alábbi linken megtekinthető a Péterhalmi-erdő nyugati tornapályája: http://www.youtube.com/watch?v=LFo8tWp1zr0

  2. Tisztelt Mezei Őrszolgálat! Köszönöm a szorgos munkájukat. Mint XVII. kerületi földtulajdonos, én kész lettem volna önöket anyagilag is támogatni. Pár éve kitalálták, hogy önök részére hozzájárulást kellet volna fizetni, amit a polgármester leállított. Én szívesen vettem volna ezt a befizetést, de most egy szemétlerakást szeretnék bejelenteni, mivel az Ecseriekkel is együttműködnek. Mint az előzetesben olvastam, az Ecser 029/54 helyrajzi számon levő legelő besorolású földemen sitt lerakása történt zsákokban. Kérem, nézzenek utána a dolognak, előre is köszönöm a munkájukat! Köszönettel: Dobrosi László

  3. Tisztelt Dobrosi Úr! Levelét a Rákosmenti Mezei Őrszolgálathoz továbbítottam. Remélem, mielőbb válaszolnak! Róluk bővebben idekattintva olvashat.

Visszajelzések

  1. ZETApress » Megruházták a mezőőröket