ZETApress

hírportál

Réti László Kaméleonja

Cameron Larkin őrmester egy szövevényes gyilkossági ügy felgöngyölítésében vesz rész Réti László: Kaméleon című 580 oldalas krimijében. A kötetet ma délelőtt mutatta be a Mammut I. Üzletközpont 3. emeletén a szerző és Kárász Róbert műsorvezető az Ulpius-ház Kiadó Könyvesboltjában.

Az őrmester megcsömörlött. Elege van a nagyvárosból, s úgy dönt, a nyugdíjig hátralevő időt a vadregényes montanai hegyvidéken, álmos szülővárosában húzza ki, azonban közbeszól a sors: Egykori akadémiai barátja a segítségét kéri egy gyilkosság kapcsán. Mi történt a ranchon? Először is: ki a halott? Tényleg a családja életét pokollá tévő farmer az? Valóban a jobb sorsra érdemes fia az elkövető? Miért és kinek olyan fontos egy meddő aranybánya? Családi dráma, vagy fondorlatos összeesküvés? Pusztító szenvedély vagy hideg számítás motiválta a bűntényt? Választ ? számtalan izgalom és meglepő fordulat után ? e könnyed hangvételű, humorral átszőtt bűnügyi regényből kapunk.

Dr. Réti László 1995-ben diplomázott a Rendőrtiszti Főiskolán, majd a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Szervek Gazdaságvédelmi Osztályára került nyomozónak, 1997-től fővizsgáló lett. Miután elvégezte a Janus Pannonius Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karát, 2000-től a kapitányság jogtanácsosa volt, 2005-ben a megyei kapitányság Bűnügyi Osztályának helyettes vezetője, 2007-től a Szekszárdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője lett, majd 2011 februárjától a BRFK XIV. Kerületi Rendőrkapitányság vezetőjeként dolgozott.

A szerző az elmúlt hetekben köszönt le Zugló rendőrkapitányi tisztéből. A volt zsaru Marcus Meadow álnéven eddig közel egy tucat könyvet írt, a júniusi könyvhéten jelent meg saját nevén Célpont Párizsban című műve. Mostani kötetében könnyed, humoros hangvétellel mutatja be Cameron Larkin őrmester munkáját egy szövevényes gyilkossági ügy felgöngyölítésében, a magyar vidéken megtörtént gyilkosságot amerikai környezetbe helyezve. Arra is vigyáznia kellett, hogy senki se ismerjen benne magára!

Réti doktor kérdésemre elmondta, hogy több hibát is elkövettek a nyomozás kapcsán, de utólag mindig könnyű okosnak lenni. Ellenséges vidéki környezetben végezték a munkát, a falubeliek inkább az elkövetőnek drukkoltak, sokan örültek már az áldozat halálának. Mivel egy nyomozó feleslegesen adott ki információkat a folyamatban lévő ügyről a sajtónak, mely meg is jelent, így nem tudták vele csapdába csalni a gyanúsítottat. A bírói szakban nem sikerült az életfogytot kicsikarni, az elkövető jóval enyhébb büntetést kapott. Azóta már rég kiszabadult, s az áramszolgáltató munkatársaként egy néhány évvel ezelőtti tetőfelújításon ő cserélt izzót a szerző lakásánál.

Szóljon hozzá!