ZETApress

hírportál

Rendőrök és szomszédok

Több helyen szolgálati lakással várja az önkormányzat a körzeti megbízottat, hogy mindig a településen tartózkodjon. Ferencvárosban egy újonnan felépült társasházban adnak lakásokat a kerületi kapitányság sok vidéki járőrének, hogy ezzel is maradásra bírják őket a fővárosban. Már csak azt nem értem, hogyan fognak ezután ?helyi lakosként? a szomszédjaikkal szemben intézkedni? ? dohogott az egyik olvasónk.

Közterület-felügyelői pályázatra jelentkeztem lakóhelyemen ? folytatódik a levél. ? A feltételüknek megfeleltem. Felügyelői vizsgám és gyakorlatom is van, autót is vezetek és a számítógépet is ismerem. A csoportvezető elbeszélgetett velem. ? Nem lesz kellemetlen az ismerősökkel szemben fellépnie? ? kérdezte. ? Ön itt lakik, így itthon sok ellenséget szerezhet magának a munkája során. Felmeri ezt vállalni? ? Remélem, nem a szomszédjaimat kell megbírságolnom! ? feleltem. ? De lehet, hogy épp őket kell feljelentenie! Épp ezért nem vettünk még fel soha helyi lakost! ? mondta.

Engem sem is vettek fel, s azóta sem értem, hogy miért? Helyi lakosként osztott szolgálatba is beoszthatnának, két négyórás szolgálat közben haza is mehetnék. Késő estig dolgoznék, s ellenőrizhetném a záróra betartását is a szórakozóhelyeken. Nem kéne a beosztásomnál a tömegközlekedésre is figyelemmel lennie, hiszen akár gyalog is hazamehetnék szolgálatból. Állandóan a területet járva szabadidőmben, civilben is szereznék információkat, s a szolgálati mobiltelefonomon riaszthatnám formaruhás kollégáimat. Ha a rendőröknél előny a helyben lakás, miért hátrány ugyanez a közterület-felügyeleten?

A sikertelen pályázatot követően egy környékbeli település önkormányzatán mezőőri pályázatra jelentkeztem. Érettségim, fegyverkezelői vizsgám és vagyonvédelmi gyakorlatom is van, mégsem kellettem. Nem fogják elhinni, oda viszont helyi lakost kerestek! Olyat, akit éjszaka is lehet riasztani, ha dézsmálják a termést. Olyat, akinek a beosztását osztott műszakra, a nap 24 órájára lehet megtervezni. Olyat, aki néhány óra járőrözés után hazamehet, majd órákkal később folytathatja a szolgálatot. Olyat, aki állandóan ?hadra fogható?. Őt nem féltik attól, hogy a rajtakapott tolvajok rágyújtják a házat.

Pár éve a BKV?HÉV forgalmi ellenőre szerettem volna lenni. Fővárosi lakosként ők sem vettek fel. Olyan Pest megyei kollégákat vártak, akik a vonal mentén laknak. Őket osztott szolgálatba vezényelhették, s napközben ők is hazamehettek. Náluk sem volt probléma, hogy szolgálaton kívül is folyton a vonalon utaznak, s akkor is találkozhatnak a korábban megfogott bliccelőkkel. Tanulhatnának tőlük humánpolitikát a Ferencvárosi Közterület-felügyeleten! ? fejeződik be a levél.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Az egyre zöldülő Ferencváros | ZETApress
  2. Bérlakások rendőröknek | ZETApress

Szóljon hozzá!