ZETApress

hírportál

Felszámolási korrupciók

Több százmilliárd forintos kárt okoz a magyar gazdaságnak a felszámolási eljárásokban a korrupció és a rossz szabályozása ? tudtuk meg délelőtt a Palazzo Zichy Hotelben, ahol a Transparency International Magyarország mutatta be a felszámolási eljárásokban tapasztalható korrupcióról szóló tanulmányát.

A rendezvényen Dr. Földes Ádám, a Transparency International ügyvezető igazgatója ismertette a kérdéseket, melyek a tanulmány elkészítését indokolták. Dr. Dietz-Blaskó Judit bemutatta a tanulmány eredményeit, Dr. Csorbai Hajnalka, az Opten Informatikai Kft. stratégiai igazgatója Felszámolási körkép a statisztikák tükrében címmel összefoglalta a jellemző felszámolási trendet és nagyságrendet a mai gazdaságban.

Évi három-ötszázmilliárd forint vész el a felszámolási eljárásokban, többek között azért, mert a jogszabályi hiányosságok lehetővé teszik, hogy az adós olyan felszámolót kapjon, aki nem a hitelezők, hanem kizárólag az adós vállalkozás tulajdonosának érdekeit tartja szem előtt. Lehetőséget biztosít egészséges, fizetőképes vállalkozások eszközeinek felszámolás címén történő megszerzésére.

A jogszabály nem biztosít átláthatóságot az eljárás egyes lépéseiben. Nem ösztönzi semmi a felszámolókat arra, hogy hatékonyan folytassák le az eljárást, úgy, hogy a hitelezői igényeket kielégítsék. Nincs működő eljárás a fizetésképtelenné vált vállalkozások megmentésére, így a munkahelyek megtartására.

A bedőlt cégek vezetői nem számon kérhetőek. A jelen rendszerben a felszámolók munkájának minősége nem mérhető, így valódi felelősséggel nem tartoznak a felszámolások szakmai színvonaláért. A felszámolás még a legfejlettebb piacgazdaságokban is problémákkal terhes és komoly társadalmi veszteségekkel jár.

Magyarországon azonban a helyzet ? ebben nemzetközi vizsgálatok és az üzleti élet résztvevői is egyetértenek ? katasztrofális. A hazai felszámolási szabályozás és gyakorlat súlyos károkat okoz: nemcsak az állam SZJA bevételének 30%-át kitevő összeg vész el, hanem munkahelyek tízezrei is. Igen tetemesek a másodlagos károk is: a hitelezés akadályozása, a becsületes vállalkozók elriasztása vagy tönkretevése; a szervezett bűnözés és a politikai korrupció finanszírozása felmérhetetlen teher.

A TI Magyarország a tanulmányban ajánlásokat is tett, négy téma köré csoportosítva: egyértelműség, átláthatóság, ösztönzés és számon kérhetőség, melyeket a szakmai közönség és a szabályozó szervek figyelmébe ajánlott a mai bemutatón. A korrupcióellenes szervezet számos nyilvánvaló hiányosság azonnali kezelése mellett feltétlenül szükségesnek tart egy mélyebb, részletesebb intézményi átalakítást valamint a jogi szabályozás teljes megújítását.

Szóljon hozzá!