ZETApress

hírportál

Disznók az őrök?

Furcsán állnak az őket védő személy- és vagyonőrökhöz az egyik észak-pesti bankfiók ügyintézőnői. A koedukált vécéfülkében az alábbi plakát fogadja őket a falon ? panaszkodott egyik érintett olvasónk.

Kérés ahhoz, akit illet? Mi tudjuk, hogyan kell használni azokat a tárgyakat, amik megkönnyítik életünket? mert, ha sürgős a dolog, akkor nem azzal szeretnénk kezdeni, hogy az előttünk járó disznó után használhatóvá tegyük a helységet ? kezdődik a förmedvény.

Mert ugyebár, mi tudjuk, hogy mennyire fontos a higiénia. Hidd el, nem lesz nehéz neked sem megtanulni! Csak célzás kérdése, és biztos kézzel kell tartani a csövet? sőt célozni sem lehet ördöngösség? csak akarni kell?

A kézmosás sem felesleges úri cifraság, hanem fontos, a saját és a mi egészségünk megóvása érdekében? Mert a mi türelmünk sem végtelen? csak majdnem! Ne élj vissza vele! ? fejeződik be a fali firka. Igaz a disznó szó helyett egy szőrös disznófej van a papíron, s a vécét is helyiség helyett helységként jelölik, mely köztudottan települést jelent.

Az elmúlt hónapokban hetente váltották egymást az őrök, mert a ?szíves vendéglátást? senki sem bírta hosszú távon elviselni. Igaz, a bankosok sem fogadták be egyikünket sem, mindenkit csak ideiglenes megoldásnak tartanak. Csak a falfirkán tegeznek minket, valójában az ügyintézőnők szigorúan magázódnak velünk. Hogyan is ereszkednének le az őrök ? a disznók ? szintjére!

Köszönjük, hogy elmosogattál magad után (ezzel is megtisztelve a másikat)! ? olvasható a kioktatás a konyhában is. A szekrényajtókon a Lányok felirat, nehogy az őr kivegyen egy poharat, vagy vegyen a nescaféból. Nekünk a Vendég feliratú másik polcról lehet poharat vennünk, hiszen itt mi csak megtűrt személyek vagyunk. S ezek után még képesek elvárni a megalázott őrtől, hogy élete kockáztatásával is megvédje őket!

A fiókvezető úr ? beosztottai nyomására ? egy ?szuperzsarut? vár. 240 centi magas, 40 évnél fiatalabb izomkolosszust, aki nem lehet tetovált, nem lehet barna bőrű, de fakó sem. Naponta telefonál az őrök főnökéhez, egyikünkkel sincs megelégedve. ? Az őrzés komplex tevékenység ? mondta kérdésemre a minap, de azóta sem fejtette ki, hogy mire gondolt. Lehet, hogy még ő sem tudja, mit akar, csak a kifejezés tetszett meg neki? ? fejeződik be a fegyveres bankőr panasza.

S mit tehet mindehhez a főszerkesztő? ? Az ideális munkavégzéshez az őr és védence között érzelmi kötődés is kell! Nem kell ehhez beleszeretni a védett személyekbe ? ne legyen az őr több mint testőr! ? de ellenszenvet se tápláljon irántuk! Ha a bankosok sajnálják tőle a közös kávét, ha vizet is csak külön pohárból ihat, ha folytonosan azt érzi, hogy lenézik, tőle se várhatnak embertársi szeretetet. A gyűlölet gyűlöletet szül, s az őrök is érző emberek.

A bankőrök nem profi testőrök, csak fegyveres civilek, akik szerencsére ritkán kerülnek éles helyzetbe. Ilyenkor kell aztán hideg fejjel dönteniük, de kérdés, hogy tudnak-e majd? Nem fognak-e tudat alatt is inkább az őket folyton megalázó banki alkalmazottak helyett a fegyverrel fenyegetőző támadónak drukkolni? Kockáztatják-e azokért az életüket, akik csak megtűrték ott őket. Addig kéne ezen az észak-pesti bankfiók ügyintézőnőinek is elgondolkodniuk, amíg nem kell a földre fektetve várniuk gyűlölt őrük segítségét!

Szóljon hozzá!