ZETApress

hírportál

Nem lyukas a rendszer

A MÁV utasításrendszerén nincs lyuk, az a biztonságos vasúti közlekedést szolgálja. A MÁV Zrt. a leghatározottabban visszautasít, és hangulatkeltésként értékel minden olyan állítást, amely megkérdőjelezi a vasúti közlekedésre vonatkozó szigorú utasításrendszert. A magyar vasúti közlekedés szabályozásában nincsenek hézagok, annak szigorú és következetes betartása kizárja a balesetek lehetőségét ? tudatta sajtószolgálatuk.

A MÁV következetesen felépített szigorú szabályozása kiáll minden próbát, és megfelelő alapot teremt a hazai vasúti közlekedés maximális biztonságához. A magyar vasút vezetése azon van, hogy e szabályokat valamennyi vasutas maradéktalanul betartsa.

A MÁV vasúti közlekedésre vonatkozó utasításai szigorú hatósági engedélyeztetés alapján, az illetékes közlekedési hatóság folyamatos ellenőrzése mellett érvényesülnek, és teljes egészében megfelelnek a nemzetközi normáknak.

A vasúti utasítások egymásra épülő rendelkezései pontosan és szigorúan szabályozzák, hogy az egyes beosztásokban szolgálatot teljesítő vasutasoknak, így a mozdonyvezetőknek, adott forgalmi helyzetben milyen előírt feladataik vannak, mit és hogyan tehetnek, ha valamely műszaki berendezés nem működik. Az elmúlt hétfői baleset idejére is megvoltak.

A MÁV utasításrendszerei a legszélesebb körben szabályozzák azokat az eseteket, amikor egy vonatnak a normálistól eltérően kell közlekednie. Az úgynevezett F. 1 számú utasítás tartalmazza azon jelzéseket, amelyek szabályozzák a vonatok közlekedését. Az F. 2 számú Forgalmi utasítás minden közlekedési helyzetre pontos szabályokat ír elő mind az állomási, mind a vonatszemélyzet részére.

Külön szabályozás vonatkozik azokra a helyzetekre, amikor biztosítóberendezés vagy annak bizonyos elemei meghibásodnak. Ezek szigorúan meghatározzák, hogy ilyenkor hogyan kell a vasúti közlekedést biztosítani a maximális biztonság szem előtt tartásával. Az utasítások egyértelműek, és betartásukkal nem fordulhat elő baleset.

A mozdonyvezetők részére az E. 1 számú Utasítás a vontatójármű személyzet részére tartalmazza azokat a szabályokat, amelyeket a mozdonyvezetőknek egy adott forgalmi helyzetben be kell tartaniuk. Így egyebek között pontosan rögzíti azt is, hogy milyen eljárást kell követni abban az esetben, ha a vasúti pálya biztosítóberendezései nem működnek vagy az utasításoknak megfelelően ki kell iktatni egy berendezést: előírás a 15 km/h sebesség maradéktalan és szigorú betartása.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Újabb jogász Ferencvárosban

Szóljon hozzá!