ZETApress

hírportál

Csabai Márk könyve

Csaba Márk bűnügyi regényének bemutatóján voltunk tegnap este a Nyugati téri Alexandra Pódiumon. A 25 éves elsőkönyves szerző tíz éve dolgozik a vendéglátásban, s az étteremben maffiózók és zsaruk egyaránt megfordultak és meséltek.

Egyetlen ökölcsapással gyilkolni képes kemény-fiúk, nem kevésbé hidegvérű kemény zsaruk, több ország drogpiacát ellenőrző maffiózók népesítik be Csabai Márk: Egy csibész naplója című könyvét. Veszélyes élet, melynek minden órája izgalmakkal és meglepetésekkel van tele. Ettől persze a történet még akár igaz is lehet, bár a kemény zsaruk, a Nemzeti Nyomozó Iroda ügynökei, akik egy nagy droghálózat felgöngyölítésén dolgoznak, nem szeretik, ha megismerik őket.

A kivétel Gabriella, a Szép lábú, mert ő eleve nyomozótisztként mutatkozik be. Csakhogy ő sem feltétlenül az, akinek mondja magát… Naplóírónk pedig egy jó eszű, éles nyelvű, de a szervezett bűnözés csapdákkal teli világában mégiscsak amatőrként botladozó pesti vagány. A szerző stílust Raymond Chandlertől és Rejtő Jenőtől tanult, témáját viszont a terézvárosi aszfalton szerezte. Így minden adottsága megvan ahhoz, hogy új, hazai színnel gazdagítsa a krimi-irodalmat.

A szerzővel Bokor Pál, a könyv egyik szerkesztője beszélgetett, művéből Juhász Mátyás színművész olvasott fel részleteket. Szerettem volna megtudni Márktól, hogy éttermükben a maffiózók, vagy a nyomozók voltak-e gálánsabb vendégek, melyiküktől lehetett több borravalóra számítani, melyiküknek voltak nagyobb elvárásaik? ? Egy jó vendéglátós nem adja ki vendégeit ? válaszolta, nála minden vendég egyforma, mindenkit szívesen lát. Annyit azért hozzátett, hogy akinek több pénz van a zsebében, az a pénzéért többet is vár. A könyvbemutatót követő fogadáson tüzes pálinkával és frissen érkezett tűzforró ételekkel kínálta meg nagyszámú hallgatóságát.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Ulpius-ház a Könyvhéten | ZETApress

Szóljon hozzá!