ZETApress

hírportál

Korrupcióról az Akadémián

A Magyar Tudományos Akadémia Ipar- és Vállalkozási Bizottsága október 9-én rendezi A korrupció elleni védekezés című konferenciát az Akadémia székházában. Mi indokolja, hogy a 2006-os korrupciós konferencia után a Bizottság ismét fontosnak tartja a témakört?? kérdezte Szarvas István D.Sc. Papanek Gábort, a Szervezőbizottság elnökét.

A korrupció kérdésköre néhány éve is világszerte az érdeklődés középpontjában állt, s sajnos ma is időszerű. A magyar gazdaságban a kutatások fontosságát növeli, hogy a jogsértések által okozott kár mérséklése javíthatná az ország kedvezőtlen pénzügyi pozícióit is, s javíthatná a gazdaságunk iránti, megrendült bizalmat.

Vannak pozitívumok és negatívumok ezen a területen? Értékelné ezeket?

Mindenképp pozitívum, hogy egyre nagyobb a témakör iránti figyelem. A negatívum, hogy a Transparency International friss adatai szerint a korrupció szintje gazdaságunkban nőtt.

Az Anti Korrupciós Bizottság létrejöttére és a Transparency International magyar tagozatának újraalakulására gondol?

Igen. Az előző konferencián problémának ítéltük, hogy megszűnt a korrupció elleni küzdelem nagy nemzetközi szervezetének, a Transparency Internationalnak magyar tagozata. Most örömmel jelezhetjük, hogy e tagozat újraalakult és nagy intenzitással működik. Ugyanilyen kedvező, hogy a kormányzat Antikorrupciós Bizottságot hívott életre, amely helyzetfelmérést készített és megfogalmazta első ajánlásait.

Van-e számszerű adat/becslés arra, hogy a korrupció mekkora károkat okoz Magyarországnak?

Többféle becslés is ismert. A nemzetgazdasági szintre összegzett károk a visszafogottabb szakértők szerint is évi több százmilliárd forintos nagyságrendűek. Én nem vagyok ennyire ?optimista?, úgy vélem, hogy e kár elérheti az ezermilliárdos értéket is ? azaz érdemi visszaszorítása többet hozna, mint a most tervezett adóemelések.

A konferencia előadónak köre és tematikája is bővült? Szólna erről?

Az előadói kör legfontosabb változásai a témakörben illetékes állami vezetői változásokkal függnek össze, de újdonság az is, hogy vállalatvezetőtől is kértünk előadást. A tematikában korábban a helyzetkép és az intézkedési tervek vázolása kapott nagyobb súlyt, most szeretnénk a védekezés reális lehetőségeire és tennivalóira koncentrálni. A részvételi díj 15 ezer forint plusz áfa. A jelentkező nevét, intézményének nevét és címét ide kérjük eljuttatni.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Közgazdasági konferencia Szegeden

Szóljon hozzá!