ZETApress

hírportál

Csillebérci nyaralás

Mostanra már bizonyára hazaértek gyermekeikkel Gyöngyöspatára azok a roma asszonyok, akik péntek reggeltől ma délutánig a Vöröskereszt segítségével a csillebérci táborban pihentek. A húsvéti üdültetést sokan és sokféleképpen állították be. Akadtak, akik ezt mentőakcióként, kimenekítésként értékelték.

Az ügy előzménye, hogy a Véderő szervezett hétvégére önvédelmi tábort a faluban. Erre hivatkozva már péntek reggel csaknem 300 roma asszony és gyerek elhagyta a települést: egy részük a Vöröskereszttel Csillebércre, mások Szolnokra mentek. Ez utóbbiakról azóta sem hallottunk részleteket.

A híradások elítélik a ?kitelepítést?. Eszükbe sem jut, hogy ezek a romák enélkül talán életükben sem jutottak volna el az egykori Úttörővárosba. Oda, ahol a rendszerváltoztatás előtt jutalom volt egy-két hétig nyaralni, ami akkor úttörőként, ifi-vezetőként, vagy nevelőként mindannyiunk álma volt. Jómagam a ?60-as évek elején csak néhány órát tölthettem benn pedagógus édesanyámmal, hogy a táborvezető engedélyével egy kicsit körülnézhessünk. Sajnos ő sem kapott ott munkát, mert akkoriban ez csak a ?jó elvtársnők? privilégiuma volt. Hiába szerették az iskolában tanítványai, templomba járó vallásos asszonyként nem volt a pártállam kegyeltje.

1990 után aztán megindult a harc a terület birtoklásáért, mert mindenki jó üzletet látott az elprivatizálásában. Most a roma nők és gyermekeik ingyen tölthettek ott néhány napot, ahol mások ezt ma már csak sok-sok pénzért tehetik, s még az útiköltséget se kellett megfizetniük.

Mióta a gárdisták Gyöngyöspatán masíroznak, a rendőrök is rendszeresen ott járőröznek, s ha már ott vannak, fenntartják a rendet. Nincsenek azóta tyúklopások, javult a közbiztonság is. Ennek fenntartása természetesen nem a Véderő, hanem a Rendőrség feladata, s a rendőrök ezt most jól el is látják. Más kérdés, hogy gárda nélkül ők sem mennének oda. Abban, hogy ők ott legyenek, a gárdára van szükség, aki puszta megjelenésével jókora rendőri erőt generál a faluba.

Szombattól egy hatályos rendelet értelmében a jogtalanul járőrözők, a közbiztonsági és közrendvédelmi szolgálatot jogosultság nélkül ellátók szabálysértőknek minősülnek, akik elzárással, vagy pénzbírsággal büntethetők. Mindannyian megértjük az intézkedés fontosságát. A baj csak az, hogy a rendőrök mindig csak akkor jelennek meg valahol, amikor a civil rendfenntartók is odaérkeznek, nélkülük viszont ritkán látni rendőröket falvainkban. A Véderőnek köszönhetően most legalább a rendőrök is elmentek Gyöngyöspatára! Kérdés csak az, hogy a gárda visszavonulása után meddig maradnak ott?

Szóljon hozzá!