ZETApress

hírportál

Sebességkorlátozás esőben

Talán már az idén új KRESZ lép hatályba. A közlekedési tárca számos változtatást fontolgat, tudtuk meg a délutáni kormányszóvivői tájékoztatón. Az egyik lényeges pont, hogy esősben csökken a megengedett sebesség minden úttípuson, lakott területen kívül és belül. Az is megfontolásra kerül, hogy ilyenkor a kamionok előzési tilalma is életbe lép.

Nem tudjuk még, hogy már a szemerkélő eső, vagy a látótávolságot is csökkentő zápor kell-e a sebességkorlátozáshoz? Az se derült ki, hogy az esőzés kezdetén különösen veszélyes, nyálkás úton kell-e lassítanunk, vagy ez az esővízzel tisztára mosott, így kevésbé csúszós útra is vonatkozik? Még csak a tervekről beszélt az előadó, melyeket előbb ki kell dolgozniuk.

Idő előtti megszellőztetést a Horn-Kuncze kormány idején is hallottam. Akkor is az SZDSZ-é volt a közlekedési és hírközlési tárca és Lotz Károly miniszter a vonalas telefonokkal kapcsolatos változásról beszélt a ?90-es évek derekán. (Akkoriban még jóval kevesebb mobiltelefon volt, így sokaknak a telefon bevezetése is álomnak bizonyult.) Lotz elmondta, hogy az addigi 12 ezer forintos bevezetési díjat harmincezerre emelik, amelyet elköltözésekor vagy visszakapja az előfizető, vagy 30 napon belül másik vonalat kap új lakóhelyén.

? Mi van, ha valaki a zsúfolt belvárosból egy istenháta-mögötti tanyára költözik? ? kérdeztem. ? Oda is kiépítik neki egy hónap alatt a telefonvezetéket? ? A miniszter ledöbbent, erre a kérdésre nem számított. Zavartan körülnézett, de környezetétől sem kapott segítséget. ? Ezek még csak tervek ? válaszolta ?, a részletek még nincsenek kidolgozva.

Visszaállítanák a tan- és vizitdíjakat

A koalícióból kilépő szabaddemokraták még az utolsó hetekben is lázasan dolgoznak. Az egészségügyi tárca az eredményes ügydöntő népszavazás ellenére továbbra is vizitdíjban gondolkodik. Az eddigi ezer forint helyett kétezer-hatszázat kérne a szakrendelőkben azoktól a betegektől, akik beutaló nélkül érkeznek. Ez ám a népakarat igazi megcsúfolása! Túltesz rajtuk a lemondását fontolgató (?) miniszterelnök is. Ő a rektorok javaslatára mégis be akarja vezetni a tandíjat a felsőoktatásban, holott március 9-én a választásra jogosultak nagy többsége ellene szavazott.

Szóljon hozzá!