ZETApress

hírportál

Megint balhé volt az ünnepen

Ha ünnep, akkor rongálás. A tegnapi sem volt másként. Délután Demszky Gábort dobálták meg tojásokkal a Petőfi-szobornál a kordonok között, pedig az előzetes ígéretek értelmében mindenkit csak ruha- és csomagátvizsgálás után engedtek a helyszínre. Úgy látszik, nem tették ezt elég hatékonyan.

Este a Blaha Lujza téren folytatódott a cirkusz. Budaházy György a Művészetek Palotájához akarta vezetni híveit, de Ferencváros határában, a Ferenc körút ? Üllői út kereszteződésében útjukat állták a rendőrök. Hatalmas csapaterő vonult fel, a levegőben helikopter körözött. Gyurcsány Ferenc közben elmondta ünnepi beszédét, majd Hiller István kultuszminiszter kitüntetéseket adott át. A rendőrök este 11-re vetetett véget a zavargásoknak, s akciójukról a tévé egyenes adásban tudósított.

Tévések a zsaruk ellen

Alvó rendőröket fényképezett a Hír TV operatőre a délutáni zavargásokon a Petőfi-szobornál. A pihenő egyenruhások nem fetrengtek részegen az árokparton, hanem a saját csapatszállító buszukban ültek. A tévéseknek már ez is elég volt, hogy beléjük kössenek. Eszükbe sem jutott, hogy már hajnaltól szolgálatban lehetnek, s nekik is kijár a pihenés. Utána aztán ők voltak a legjobban felháborodva, amikor a BRFK illetékesei felírták az adataikat. Hol itt a sajtószabadság? ? szajkózzák azóta is.

Az említett csatorna este is a rendőrökkel foglalkozott. Bemutatott, és megszólaltatott egy csuklyás intézkedő rendőrt, mert nem volt azonosító szám a bevetési mellényén. Állítólag civil ruhás nyomozó volt az illető, bár ezt vitatnám. Inkább vegyes ruhás lehetett, aki korábban információszerzés céljából elvegyült a tömegben. Mivel hirtelen csapaterős szolgálatra vezényelték, nem volt ideje átöltözni, civilben viszont mégsem oszlathatott, nehogy őt is tüntetőnek nézzék kollégái és szembespricceljék. A gyorsan felvett bevetési mellénnyel ezt akarta kivédeni.

Mi újságírók is civilben dolgozunk, de az ORFK-tól számozott fényvisszaverő mellényeket kaptunk munkánkhoz. A rendőrök nem is bántottak minket, a randalírozók viszont több kollégát alaposan helybenhagytak. Azt hiszem, inkább ők a mi ellenségeink, s nem a rendőrökkel kéne foglalkoznunk. Igaz, ma divat minden bajunkat rajtuk számon kérni. Majd csak elbizonytalanodik az állomány, s fokozódhat a szabad rablás, fosztogatás. Most sikerült ennek gátat vetni, s ebben annak az azonosítószám nélküli vegyes ruhásnak is volt talán némi szerepe. Kár lenne, ha parancsnokai megfenyítenék csak azért, mert mellényére elfelejtettek számot festeni.

Szóljon hozzá!