ZETApress

hírportál

Bíróverés a Thököly úton

Fémlábú székkel ütötte le a bírót egy ügyfél a Pest Megyei Bíróságon. A polgári peres eljárásban az 51 éves férfit gyámság alá akarták helyezni (talán nem véletlenül!), de már a meghallgatása előtt támadott. Fejre mért ütését a férfiülnök hárította el.

A döhöngő nem nyugodott, tovább vagdalkozott. Ügyvédnőjét is megtámadta, aki a bírónőhöz hasonlóan könnyű sérüléseket szenvedett. Az ülnöknő úszta csak meg az affért, mert a biztonsági őr a dulakodás hangjára berontott a folyosóról. Megfékezte a támadót, majd visszatartotta őt a rendőrség kiérkezéséig.

A sérülteket kórházba, a támadót pszichiátriai megfigyelésre szállították. Ha beszámítható volt, börtönbe kerülhet, ha beszámíthatatlan, úgy kényszergyógykezelését rendelhetik el. Ez utóbbi akár élete fogytáig is eltarthat, s évente vizsgálják felül elmeállapotát. Ilyenkor döntenek arról is, hogy kiengedik-e, vagy újabb egy év ?bejjebbet? kap, ahogy a szakzsargonban mondják.

Úgy az Ügyvédi Kamara, mint a Legfelső Bíróság elnöke szeretné, ha a bíróságokon állandó rendőri jelenlét lenne. Sajnos az utóbbi időben megszaporodtak a bírák elleni támadások, bár ezek jobbára a büntető ügyekben voltak. A vádlott ezzel az időt akarja húzni, hiszen a megtámadott bíró ellen ilyenkor elfogultságot jelenthet be. Helyette ekkor másik bíró veszi át az ügyet, akinek a hatályos Be. szerint elölről kell kezdeni az eljárást.

S hogy miért jó az időhúzás a vádlottnak? Mert az elsőfokú ítélet nélkül három év után ? fiatalkorúakat kettő után ? ki kell engedni az előzetesből. Bírócsere esetén az összes tanút és a szakértőket újra ki kell hallgatni, így a három éven belüli ítélethozatal nehezen tartható. Az ítélet nélküli vádlott két-három év után kisétálhat a börtönből, szabadlábon védekezhet, s folytathatja bűnözői életmódját odakinn. Közben gondoskodhat a tanúk lefizetéséről, vagy megfélemlítéséről is.

Szóljon hozzá!