ZETApress

hírportál

Ki vigyáz a földeken?

Tájékoztatom, hogy Jászkarajenő Község Önkormányzat Képviselő-testülete a mezőőri munkakör betöltésére kiírt pályázatot eredménytelennek nyilvánította, és a munkakör ismételt pályáztatásáról döntött ? írta szeptember 20-án ? tehát még az önkormányzati választások előtt Palya István Kálmán régi/új polgármester.

Az újabb pályázat tegnap ? tehát már a választások után ? újra kiírásra került, s a közigazgatási állásportálon mától, a település honlapján holnaptól olvasható. Az eljárás viszont több kérdést is felvet. Hogyan lehet az, hogy a jelentkezők mindegyike alkalmatlan a feladatra? Ennyire képzetlenek, hozzá nem értőek lennének a pályázók? Akkor miért nem gondoskodnak beiskolázásukról? Még a kötelező próbaidőn belül el lehet végezni bárkinek a mezőőri tanfolyamot, s csak a 8 általános elvégzése az alapkövetelmény!

Az előző pályázat még júniusban került kiírásra, augusztus végére ígérték a döntést és szeptember 15-én kellett volna kezdeni. Az újabb pályázatban a döntés november 30-ra várható, s a munkába lépés tervezett ideje december elseje. A júniusi kiírástól decemberi kezdésig tartó időszak közel fél év. Addig ki van a földeken, ki őrzi a mezőt?

A mezőőr közalkalmazott, akit mindenütt három hónap próbaidővel lehet csak felvenni. A jelentkezők közül miért nem alkalmaztak valakit, akit beválás esetén megtarthattak volna, alkalmatlanságakor viszont indoklás és következmények nélkül elküldhették volna. Miért nem ezt tették? Az a minimálbérnél alig magasabb összeg, amennyit a munkabér jelent, bizonyára jól jött volna valakinek a faluban. Ennyire nem lehet szegény az önkormányzat, hogy még ezt is sajnálja valakitől! S a gazdáknak amúgy is fizetni kell mindenütt a mezőőri szolgáltatásért!

Persze gondolhatunk arra is, hogy a régi testület nem akart dönteni, hanem a jogot az újakra hagyta. Ez az érv akár elfogadható is lehetne, de ehhez nem kellene újabb pályázatot kiírni. Elég lett volna elhalasztani a döntést a választások utáni hétre, tehát a mostanira. Az újonnan felálló testület már az alakuló ülésen meghallgathatná a június-júliusi pályázókat, s már most dönthetne az új mezőőr személyéről, aki akár már másnap megkezdhetné a munkát!

Persze lehetne érvelni azzal is, hogy a belépő dolgozónak fegyverszekrényről kell gondoskodni, de ez sem nyerő indok, mert sörétes lőfegyver nélkül is lehet végezni a munkát. A főváros XVI-XVII. kerületében a tavaly júniusban megalakult szolgálat tagjai csak gázfegyverrel járnak. Ilyet bárki vehet a fegyverboltban, s a viselési engedélyt is napokon belül megadják a lakhely szerint illetékes rendőrkapitányságok igazgatás-rendészeti osztályain. El lehetne már ezen a héten kezdeni a munkát, csak jóindulat kérdése az egész!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Látni sem bírtak a hivatalban! | ZETApress

Szóljon hozzá!