ZETApress

hírportál

Mit vétett az ezredes?

Azonnali hatállyal kirúgták a GKM főügyeletesét, mert rendőrezredesnek adta ki magát. Nem a saját sarát akarta így lemosni, hanem a tárca államtitkárának gyorshajtására utasította így rendőrkollégáit, tudatták a pár héttel korábbi híradások. Most nézzük meg, hogy mi is történt akkor valójában, s tényleg vétett-e a telefonáló.

Az államtitkár a megengedettnél gyorsabban vezette szolgálati kocsiját egy pár héttel ezelőtti éjszakán a kihalt Szentendrei úton. A Duna-menti város területén bemérték és leállították. Miután közölték vele a szabálysértés tényét, Garamhegyi Ábel nem is tiltakozott. Mivel nem képviselő, így nincs mentelmi joga, amit így az eljáráshoz nem is kellett felfüggeszteni.

Az államtitkár rögvest jelentette a történteket, ami innentől önálló életet élt. A segítőkész beosztott megpróbált főnökének segíteni, s Pest megyei rendőröket hívta. Nekik mondta azt, hogy ezredes, melyről az ottani ügyeletesek hangfelvételt is készítettek. Az anyag másnap a sajtóhoz került. Nesze neked szolgálati titok- és adatvédelem!

A kipattant ügyet másnap a média megszellőztette. Ekkor derült ki, hogy a segítőkész beosztott valaha honvéd ezredes volt, a titulus tehát stimmelt. Az ügy a főnökeinek volt a legkellemetlenebb, ezért azonnali hatállyal felmondtak neki. Furcsamódon tegnap mégis azt nyilatkozta az államtitkár egy parlamenti meghallgatáson, hogy a segítőkész kolléga nem ítélhető el. Akkor viszont miért nincs még most is a helyén?

A héten dönt a katonai ügyészség az eljárás megindításáról, tudatta egyik laptársunk. Nem értjük, hogy ezt miért kell megtennie, hiszen itt nem katonai bűncselekmény történt. Azt sem gondoljuk, hogy egy civil szervezetnél katonatisztek látnák el a főügyeletet. Erről a posztról eddig a tárcánál nem is hallottunk. Jól mehet a hadseregnek, ha jut ezredesük arra is, hogy éjszakánként egy polgári kormányhivatalt védjen. Itt is csak egy tartalékosról van szó, akin most egyszerre mindenki el akarja verni a port. Kérdés csak az, hogy ő vajon miért és meddig tűri ezt?

Szóljon hozzá!