ZETApress

hírportál

Egyedül vagy

A Fővárosi Önkormányzat támogatásával jelentette meg a Gondolat Kiadó Kővágó József: Egyedül vagy című önéletrajzi művét. A kötetet délelőtt mutatták be a Városháza Tanácstermében. A beszélgetésen Demszky Gábor főpolgármester mellett, Vámos György, a mű szerkesztője és sajtó alá rendezője, Kővágó Katalin, a szerző leánya és Boris János, a Gondolat Kiadó tudományos igazgatója is megjelent. A kötet az Egyesült Államokban angolul megjelent mű rövidített változata.

Kővágó József Budapest első szabadon választott polgármestere volt a második világháborút követően. A kisgazdapárti politikust, aki Magyarország német megszállásakor a katonai ellenállásban is részt vett, az ötvenes években a kommunisták bebörtönözték, majd az 1956-os forradalom idején ismét a főváros polgármestere lett.

A forradalom leverése után a gépészmérnök végzettségű politikus az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, ahol kutatóként, egyetemi tanárként dolgozott. Budapest egykori főpolgármesterét 1992-ben a főváros díszpolgárává választották. 1913-tól 1996-ig tartó életében mindig Magyarország szabadságáért küzdött. Most bemutatott művében 1950-es letartóztatását, koncepciós perét és az ÁVH börtöneiben eltöltött hat rabévét ismerhetjük meg.

Szóljon hozzá!