ZETApress

hírportál

Meg akarta hülyíteni a nagymamát

Jó kedélyű nagymama érkezett az idősek otthonába. Eladta lakását, s önálló lakrész vásárolt a felújított épületben. Maradék pénzét gyermekeinek adta, de megőrzött párszázezret az ínségesebb napokra. Ezt elárulta a gondozónőknek is.

Néhány hét múlva észrevette, hogy délben, amíg odakinn ebédelt, eltűnt az órája az éjjeliszekrényről. Aznap délután látogatta meg a lánya, s neki is szóvá tette az esetet. A hölgy a gondozónőt is megkérdezte a dologról, aki gyorsan átkutatta a szobát. Még a szekrény mélyét is megnézte, s a matrac alatt ott lapult a vekker. Biztosan elfelejtette, hogy hová tette, mosolyodott el.

Néhány nap múlva ? amikor a lányát várta ? megint eltűnt valami. Párezer forintja hiányzott, s lánya ismét a múltkori gondozónőt hívta segítségül. A rutinos dolgozó még az ágyba is benézett, s a pénz elő is került a párnahuzatból. Ebben a korban már feledékennyé válik az ember, mondta bátorítólag, s már a lány is kezdte hinni, hogy édesanyjával valami nincs rendben.

Egy héttel később sokkal nagyobb kár érte a nagymamát. Összes spórolt pénzének ? amit sajna nem a bankban, hanem a szekrényében tartott ? lába kelt. Hiába panaszolta el a lányának megint a dolgot, az már csak mosolygott. Biztosan ez is meg lesz valahol, gondolta, de a készséges gondozónő most nem tudott segíteni. Hiába túrt fel mindent a néni körül, a pénz csak nem került elő. Lehet, hogy lehúzta a vécén, mondta zavartan, s ezt már nem csak a rokon, de az idős hölgy is kénytelen volt tudomásul venni.

Pár hét múlva újabb lakó érkezett, s furcsa módon annak is tünedezni kezdett a holmija. Lehet, hogy mégis házi szarka lehet? ? gondolkozott a vezetőnő, mert egyik új dolgozóját gyanúsnak találta. Egy nyomozónő lakott a szomszédjában, megosztotta vele a gyanút. Tegyünk egy próbát ? mondta a rendőrnő ?, de ehhez szeretnék civilként belátogatni az intézetbe. Játsszuk el, hogy gondozónői munkát keresek!

Az igazgatónőnek tetszett az ajánlat, s a rendőrnő másnap megérkezett. Mindjárt munkába is állt, a gyanús nővér mellé osztották be. Hogy lehetne lenyúlni az öregek pénzét? ? kérdezte tőle, miután jól elbeszélgettek. ? Nem kéne eljátszani valahogy azt, hogy feledékenyek, s elfelejtik, hová teszik a zsozsót?

Látom, te sem vagy kezdő! ? mondta amaz, a szakértő fölényével. ? Dugj el néhány dolgot, aztán látványosan találd meg! Előbb-utóbb nem csak a rokonok, de a gondozottak is elhiszik, hogy meghülyültek, s akkor lopd el a pénzüket! Senki sem fog rád gondolni, mindenki azt hiszi majd, hogy ők dugták el valahová, de elfelejtették a helyét!

Te is így szoktad? ? kérdezte nevetve a nyomozó, de szavak nélkül is tudta a választ. Az igazgatónőt is, főnökeit is tájékoztatta a dologról. Rövidesen kollégái is megjelentek, s megkezdték a gondozónő gyanúsitotti kihallgatását. A házkutatásnál aztán a pénz egy része is előkerült. Munkahelyéről páros lábbal rúgták ki, mégsem érzi magát vesztesnek. A létszámhiánnyal küzdő szociális szférában könnyen talál majd új munkahelyet, mert az erkölcsi bizonyítványt kevés helyen kérik. Vajon meddig mehet ez így?

Szóljon hozzá!