ZETApress

hírportál

Vízben keresik a tűzoltók a bűnjeleket

A gyilkos több darabra vágta áldozatát. A részeket gondosan nylonzsákba csomagolta, s mégsem állt vele a szolnoki tóig Bedobálta valamennyit a vízbe. Ősz volt, tél jött, majd kikelet, s emberünk tavasszal lebukott. Mindent bevallott. Márcsak a bűnjeleket, az oszladozó tetemet kellett kihalászni A tűzoltóság könnyűbúvárai ebben segítettek. Hosszas keresés után felszínre hozták a feldarabolt tetemet A tettes közönyös arccal nézte végig a búvárok embert próbáló munkáját.

A fentiekről Hegyi József tűzoltó főhadnagy merülési csoportvezetővel beszélgettem mindennapos gyakorlatuk során az egyik csepeli bányató partján, a ’90-es évek közepén. A fiatal tiszttől megtudtam, hogy a tűzoltó búvárok országos hatáskörrel működnek, s mindössze 3 csoportjuk van 7-7 fővel. Folyamatosan 24/48 órás szolgálati rendben dolgoznak, ezért kell három csoport. Őket riasztják a kutatásokhoz Soprontól Nyíregyházáig. Jó az együttműködés az ORFK-val.

A szolgálat 1964-ben alakult. Korábban a Csepeli Szabadkikötőben volt a törzshelyük a Hajószolgálattal együtt. Másfél éve új tűzoltólaktanya épült Csepelen, s a különböző átszervezések következtében az üzemi tűzoltósággal együtt a Nemzeti Szabadkikötő parancsnoksága is megszűnt. Búváraink idén februárban a Katona József úti modern laktanyába költöztek, míg a hajósok Újpestre kerültek a Flotillásokhoz. Igaz, a búvárnak nem is kell hajó, tűzoltóautó szállítja őket a merülés helyére. A kocsi egyben melegedőjük és öltöző helyiségük is. Télen kell is a jó meleg levegő a hideg víz után.

S hogyan telik egy napjuk? Mindig van erőnléti edzés, futás, úszás és merülés. A közeli papírgyári uszodában róhatják a hosszakat a bányatóban merülhetnek. Korábban a margitszigeti toronyugró medence ötméteres vizét használhatták, de arról már lecsúsztak. Ideális hely lenne pedig. Erőnléti edzésre meg ott a laktanya korszerű tornaterme és gyakorlópályája. A fiúk mind búvárok voltak korábban is. Zömük a honvédségtől érkezett. Egészségügyi követelményeik nagyok. Szigorú keszonorvosi követelményeknek kell megfelelniük, s félévente keszonvizsgálat kötelező minden búvár számára.

A merüléseket mindig meg kell előre tervezniük. A mélység és az idő függvényében a merülési vezető dönt arról, hogy hány méterenként, milyen mélységekben, mennyi időt kell pihenéssel – kizsilipeléssel – tölteni. Nagy mélységből hirtelen a felszínre jönni életveszélyes lenne. A hirtelen nyomáscsökkenés pusztító hatású lehet az emberi szervezetre, akár halálos is.

Francia eszközökkel merülnek, a palackokban sűrített levegő van. Mentőmellény is kellene, de nincs. Ebbe a víz alatti rosszullét esetén palackjából levegőt engedhetne a búvár, s a hirtelen térfogatváltozás, fajsúlycsökkenés hatására a mellény felhozná a felszínre. Ma még ilyennel nem rendelkeznek. Mindig párban merülnek viszont, s a víz alatt figyelik egymást, vigyáznak a társukra. A kutatást mindig kötelek mellett végzik a mélyben. Ez segít nekik a tájékozódásban.

Nyári búvárruhájuk anyaga megtartja a levegőréteget s ez melegíti őket a mélyben Téli ruhájuk ennél bonyolultabb. A neoprén olyannyira zárt, hogy nyugodtan aláöltözhetnek, s a víz nem tud belefolyni. Enélkül nehezen bírnák ki a jeges vízben.

A 24/48-as szolgálat nem jelenti azt, hogy minden nap hazamehetnek. Előfordul, hogy vidéken ? távol a fővárostól ? egy hétig is kutatnak. Ilyenkor folyamatos ott a szolgálat – nem megy le naponta a váltás ?, amíg a központban is szükség van egy állandó csoportra. A minimális létszám 4 fő, így a 7 fős csoportokból gyakran nehéz a szükséges létszámot kialakítani. Nekik is jár ugyanis szabadság, s ők is lehetnek betegek.

Nemrég megalakították a Szent Flórián Búvár Egyesületet. Oktatási és vizsgáztatási lehetőségük is van, továbbképzéseket is tartanak. Bérmunkát nem vállalhatnak, mert a tűzoltóságtól nem vihetik el a felszerelést. Ennek mindig rendelkezésre kell állni, s a búvárok sem fáradhatnak el szabadidejükben. A következő szolgálatra kipihenten kell jelentkezni.

Szeretnének minél többen a tiszta vizű Égei-tengerre eljutni, ott merülni. A hazai vizeink sajnos rendkívül koszosak, csak pár méterre látnak el benne. A külföldi út nagyon költségigényes. Jövedelmező búvármunkával talán meg lehetne keresni az árát, de a feltételek ehhez még nincsenek meg. Vajon meddig? – kérdeztük ’94. elején.

Szóljon hozzá!