ZETApress

hírportál

Mit kóstál a kézbesítés?

Németh úr csomagot kapott a ?90-es évek közepén. 150 forintot kérek! ? mondta a kézbesítő, s már nyújtotta is aláírásra a csomagszállító hátoldalát. Ennyire felment a kiszállítási díj a tavalyi negyvenről? ? döbbent meg a címzett, de vitatkozni nem akart. Ha ennyi van ráírva, ki kellett fizetnie.

Nem hagyta nyugodni a majdnem háromszáz százalékos áremelés, s másnap a postahivatalba ballagott. A fiókvezető készségesen kereste elő az igazoló szelvényt, s azon bizony csak 50 forint szerepelt. A címzett papírjára valaki utólag írta rá az egyest az ötven elé. Sosem derült ki, ki tehette, a főnök mégis zsebből adta vissza a különbözetet. A kézbesítő tagadott, írásszakértőt nem rendeltek ki, mégis az ügyfélnek adott igazat.

S mit tehet a nyájas olvasó, hogy hasonló helyzetbe ne kerüljön? Mindenképp nézze meg fizetés előtt a kézbesítőnél maradó példányt is! Azon mindig a tényleges díj szerepel, s a postásnak is annyival kell elszámolnia. A csomag házhoz szállítási díja 50 forint, s ennél csak akkor kell többet fizetni, ha utánvétellel adják fel a csomagot. A belföldi csomagfeladási díj öt kilogrammig 87 forint, s ezt további 20 forint terheli, ha a költségeket a címzett viseli. Értékbiztosításként további 10 forintokat lehet kérni ezerforintonként. Ha a címzetti és a postásnál maradó példányon más-más összeg szerepel, nyugodtan tagadjuk meg a kifizetést! ? ajánlotta a Posta illetékese a ?90-es évek derekán. A díjak azóta már jócskán emelkedtek, de az elv azóta is ugyanaz maradt.

Szóljon hozzá!