ZETApress

hírportál

Vigyázz magadra!

Vándorkiállítás nyílt ma délben, Józsefvárosban, a Rendőrség-történeti Múzeumban. A 19 tablóból álló tárlat már eddig is vándorolt. Április óta a VIII. kerület nyolc iskolájában mutatták be az érdeklődő nebulóknak. Nyolcban voltak a Nyolcadikban. Iskolánként több mint száz érdeklődővel találkoztak, s közülük áltagban mintegy harmincan vettek részt a rendőrök által szervezett kiértékelő beszélgetéseken.

A BRFK Bűnmegelőzési Osztálya mellett a VIII. Kerület Önkormányzata is a létrehozók között szerepelt. Egy élhetőbb és biztonságosabb Magdolna-negyedért címmel pályáztak meg egy projectet, melyet az IRM hirdetett meg. Az elnyert minisztériumi pénzt fordították azután a terv megvalósítására. A tablókon a 10-14 éves korosztályhoz szólnak, így figyeltek a közérthető szövegezésre is. Tartalmuk felöleli az összes bűnügyi területet. A különböző témáknak ? bűnmegelőzés, áldozattá válás, védekezés módjai, bűnelkövetők ? egy-egy tablót szenteltek. Ilyenek például a rablás, lopás, testi sértések megelőzése, erőszakos nemi bűncselekmények, legális és illegális drogok veszélyei, vandalizmus, iskolai és családion belüli erőszak, discóbalesetek.

A tárlat a múzeumban szeptember 17-ig látogatható és szeptember 10-től térítésmentesen kikölcsönözhető. Iskolákban, művelődési házakban szeretnék bemutatni. Akadt máris a jelentkező, szeptemberben Nyíregyházán szeretnék az ottani zsaruk közkinccsé tenni. Csak a tablók utaznak, s a rajta lévő információk átadásában mindenütt a helyi bűnüldözők és bűnmegelőzési szakemberek segítenek. Holnap este, a Múzeumok éjszakáján hajnali 2-ig látogathatjuk a tárlatot.

Szóljon hozzá!