ZETApress

hírportál

Miért halt meg Semmelweis?

A minap jelent meg Gárdos Péter: Semmelweis Ignác rövid boldogsága című 400 oldalas regénye az Open Books gondozásában. A tegnap esti beszélgetés házigazdája Szabados Ágnes volt, közreműködött Thuróczy Szabolcs, Schruff Milán és Csatári Éva a Corvin Mozi Latabár-termében.

A XIX. század egyik legnagyobb hatású orvosa volt. Felfedezése anyák millióit mentette meg szerte a világon az értelmetlen haláltól. Élete és tragikus bukása mégis tele van titkokkal és ellentmondásokkal olvasható a hátsó borítólapon.

Karrierje legfontosabb pillanatában képtelen volt megszólalni. Amikor pedig végre küzdeni kezdett, maga ellen fordította Európa szinte teljes orvostársadalmát. Semmelweis dühe egyszerre bizonyult felszabadítónak és halálosnak.

Talán túl korán érkezett. Talán túlontúl izgatottan, erőszakosan hirdette igazát. Sokan szerették volna semmissé tenni felfedezését és elpusztítani őt magát is. Végül ez utóbbi sikerült. Mi ölte meg Semmelweist? Ki ölte meg Semmelweist? Gárdos Péter megrendítő regénye drámai választ kínál egy zseni életének máig megválaszolatlan kérdéseire.

A Balázs Béla-díjas filmrendező, író 1948-ban született Budapesten. Legemlékezetesebb filmjei az Uramisten, a Szamárköhögés, A Skorpió megeszi az Ikreket reggelire és A porcelánbaba. Alkotásai számos díjat nyertek a világ jelentős filmfesztiváljain. Első regényében megírta szülei szerelmének igaz történetét Hajnali láz címmel. A 36 nyelvre lefordított könyvből 2014-ben filmet is készített, melyről idekattintva olvashatunk. További regényei a Hét mocskos nap és a Királyi játék.

Szóljon hozzá!