ZETApress

hírportál

Leváltották a főzsarukat

Felháborítanak és megdöbbentenek azok az esetek, amelyek az elmúlt napokban nyilvánosságra kerültek, és amelyek egyes rendőröket érintenek ? mondta még pénteken a miniszterelnök. ? Együttérzésemről biztosítom e visszaélések minden áldozatát, és egyetértek azokkal, akik gyors és világos válaszokat várnak minden most napvilágra került esettel kapcsolatban, hiszen a köztársaság rendőrének lenni nem több jogot, hanem több felelősséget kell, hogy jelentsen.

E szörnyű, felkavaró és elfogadhatatlan jelenségek kapcsán egyvalami tölthet el mindnyájunkat némi reménnyel: az, hogy a rendőrség maga állt élére egyfajta megújulási-megtisztulási folyamatnak. Múltbéli tapasztalatainkkal szemben ma nem a ?mundér? rosszul értelmezett védelmét, az eltussolás, a relativizálás szándékát látjuk az ilyen ügyek kivizsgálása során, hanem a teljes és alapos feltárás őszinte szándékát.

Belső vizsgálat derített fényt az autópálya-rendőrök visszaéléseire, a Széna téri túszejtés helyszínén történt lopásra, mint ahogyan a rendőri felderítés eredményeképpen értesültünk a móri ügy újabb fejleményeiről is, illetve az elmúlt időszak egyik legfelkavaróbb bűncselekménye, a rendőrök által elkövetett nemi erőszak ügyében is a gyors és határozott rendőri nyomozás igyekszik megtalálni a felelősöket és átadni azokat az igazságszolgáltatásnak.

Mindezek ellenére a bűn még bűn marad, ami kétszer olyan súlyos erkölcsi és jogi megítélés alá esik, ha azt a köztársaság és annak polgárainak védelmére felesküdött egyenruhások követik el. A mai napon ezért arra utasítottam a rendészeti és igazságügyi minisztert, hogy rendelje magához a rendőrség vezetőit, tájékozódjon az ország biztonságérzetét alapvetően meghatározó ügyekben, és hozzon meg minden határozott és hatékony intézkedést annak érdekében, hogy az említettekhez hasonló, a rendőrséggel szembeni közbizalmat aláásni képes jelenségeket felszámolja, hallottuk még pénteken a kormányfőtől, majd tegnap történt még valami más.

Az MSZP választmányi ülésén jelentette be a miniszterelnök, hogy a két rendőri csúcsvezetőnek, Bene László országos és Gergényi Péter budapesti főkapitánynak távoznia kell! Ma délre dolgozószobájába rendelte be mindkettőjüket, ahol el is fogadta lemondásukat. Velük együtt távozik Dobozi József, a Rebisz vezetője is. Nem csak ők, de miniszterük, Petrétei József is utilaput kap május 31-én. Utódaikat hamarosan megismerhetjük.

Hasonló intézkedések utoljára 1996. november 30-án, ugyancsak egy szociál-liberális kormány regnálásakor történtek. Akkor váltották le egyszerre Pintér Sándort az ORFK és Bodrácska Jánost a BRFK éléről, s velük együtt Túrós András közbiztonsági és Valenta László gazdasági főigazgató is távozott az ORFK-ból. Ignácz István bűnügyi főigazgató a helyén maradt, mert ő csak pár hónappal korábban lett kinevezve Kacziba Antal utódjává. Akkor Kuncze Gábor belügyminiszter jelentette be a leváltásukat a Somló utcai bázison. (A Teve utcai még nem volt akkor kész.) Mindenkit váratlanul ért a hír, mert egy bűnügy felderítéséről szóló sajtótájékoztatásra kaptunk meghívást, de arról már csak később esett szó.

S mi volt Bodrácska utolsó akciója a BRFK élén, melyről már csak egy megbízottja beszélhetett? Az egy héttel korábbi péntek éjszakán a Domus Áruház előtt leállított taxiból kiparancsolt két bűnözőtől 28 más-más típusú kézigránátot, a hozzájuk tartozó gyújtószerkezetet, valamint három időzítő szerkezetet foglaltak le a zsaruk. Náluk volt egy vállról indítható páncéltörő is, a hozzátartozó töltettel.

Olyan jól sikerült az időzítés, hogy a Híradó stábja is kezdetektől fogva rögzíthette a történteket. A letartóztatott fegyverkereskedők szépen daloltak, így másnap reggelre Somogydarányban sikerült lefoglalni egy Stinger-rakétát is a csoporttól. Az akkori vezetők tehát egy sikeres akció után kerültek hirtelen és váratlanul lapátra, írtam meg a BörtönÚjság mikulási számában. Aznap nevezték ki az új országos főkapítányt. Személyében a rendőrök virgács helyett Forgácsot kaptak. Közbiztonsági helyettese Bánfi Ferenc rendőrtábornok lett.

3 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Jogok az előzetesben | ZETApress
  2. ZETApress » Rendőr védje a rendőrséget!
  3. ZETApress » Féltem a minisztert!

Szóljon hozzá!