ZETApress

hírportál

Kíbertámadások jövőre

Mesterséges intelligencia teszi veszélyessé a kibertámadásokat 2022-ben. Az újévben sem maradnak el a vírus- és hackertámadások. A G DATA szakértői szerint a kiberbűnözők mesterséges intelligenciát és multi-zsarolóvírusos támadásokat vetnek be, hogy elérjék céljukat – tudatták sajtósaik.

A fentiek mellett az androidos alkalmazások windowsos kipróbálásának lehetősége jelent majd új támadási felületet. A kibertámadások túlnyomó többségét 2022-ben is szervezett csoportok fogják elindítani, amelyek megosztják egymás között az előkészítési, a programozási és a támadás kivitelezésével kapcsolatos feladatokat.

A G DATA szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy egyre több magasan fejlett és törvényes eszköz áll a támadók rendelkezésére. Ilyen például a Codex segítségével történő programozás: a mesterséges intelligencia alapú eszköz a hétköznapi nyelven kiadott parancsokat fordítja kódra, így kisebb a hibázás lehetősége, és gyorsabban készülhetnek az új kártevők. Emellett új programozási nyelveket – például Kotlint vagy Swiftet – is használhatnak a támadók, ami megnehezíti a kártevők felismerését, mivel a víruslaboratóriumokban analízisre használt eszközök még nem támogatják ezeket.

Zsarolóvírus szteroidokon

Fejlődnek azonban a már létező fenyegetések is. A multi-zsarolóvírusos támadások során a bűnözők több támadási eszközt kombinálnak. Például adatokat lopnak el a vállalatoktól, titkosítják a hálózatban fellelhető adatokat, és mindezt egy DDoS támadással tetézik. Legvégül pedig nemcsak a megtámadott céget, hanem annak ügyfeleit is zsarolják az ellopott bizalmas adatok nyilvánosságra hozatalával.

A vállalatok mellett az egymással összekapcsolt termékek – például járművek, játékkonzolok, konyhai vagy hálózatba kötött ipari eszközök – is vonzó célpontot jelentenek a bűnözők számára, és célkeresztben maradnak a kritikus infrastruktúrák üzemeltetői is.

Windows 11: belépés az androidos hátsó ajtón

Amikor a Microsoft lehetővé tette, hogy az androidos alkalmazásokat integrálják a Windows 11 operációs rendszerbe, akkor a fejlődés mellett egy veszélyforrás is megjelent. Hiszen nem csupán az vált lehetővé, hogy a felhasználók egy kis képernyő helyett egy nagyobb kijelzőn élvezzék a játékokat és alkalmazásokat, hanem a bűnözők is új lehetőséget kaptak a kártékony kódok eljuttatására. Mivel sok privát androidos készüléket a munkahelyi hálózatokon is lehet használni, így a céges infrastruktúrák is érintettek.

Kkv-k a célkeresztben

Ebben az évben már megtapasztalhattuk, hogy a kiberbűnözők kis alvállalkozókon keresztül igyekeznek bejutni a nagyvállalatok informatikai hálózatába. A kis- és középvállalkozások (kkv-k) azért érdekesek a bűnözők számára, mert jellemzően nem rendelkeznek olyan védelemmel, mint a nagyvállalatok, mégis gyakran kapcsolódnak azok informatikai rendszereihez.

A G Datáról

A G Data már 30 éve megbízható partner a vírusvédelemben. 1985-ben a cég alapítója, Kai Figge mutatta be a világ első vírusirtó koncepcióját, majd két évvel később ő és társa, Frank Kühn készítették el a legelső antivírust Atari ST rendszerre. A G Data az első gyártók között készített vírusirtót MS DOS és Windows rendszerre is. A Ruhr-vidékről induló vállalkozás szoftverei hamarosan több millió német számítógépen futottak, és a cég azóta is őrzi pozícióját az anyaországban.

A G Data ma több mint 300 saját munkatárssal rendelkezik, és 9 európai országban önálló képviseletet tart fent. A céget emellett elkötelezett disztribútorok több ezer minősített szakértő munkatársa képviseli az Egyesült Államoktól Ausztráliáig, több mint 90 országban. A magyarországi disztribúciót a V-Detect Antivírus Kft. látja el. Ügyfelei között a számos 10-20 fős kisvállalat mellett megtalálhatóak a tízezres kliensszámmal rendelkező nagyvállalatok és az olyan szervezetek is, mint a 359 várost és önkormányzatot magába foglaló Észak-Rajna-Vesztfália tartomány.

Az európai gyártók közül a G Data rendelkezik a legtöbb elismeréssel. A nemzetközi PC?World magazin 2012-ben a G Data InternetSecurity szoftvert a világ legjobb védelmi szoftverének választotta. A G Data minden fontos vírusirtóteszten részt vesz, így a termékek teljesítménye folyamatosan ellenőrizhető. A cég licencpolitikája lehetővé teszi, hogy ügyfelei a szoftverekből mindig a legfrissebb változatot használják. A magyarországi terméktámogatást 24/7-es nemzetközi terméktámogatás egészíti ki.

Szóljon hozzá!