ZETApress

hírportál

Egri együttműködők

Együttműködés a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási intézettel: Fontos állomáshoz érkezett a több évtizedes közös munka: együttműködési megállapodást kötött kedden délelőtt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet – tudatta Zentai László kommunikációs referens. Fotóink Szepesi Áron felvételei.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem küldetése, hogy a régióban betöltött szerepe minél inkább kiteljesedjen – mondta az együttműködési megállapodás aláírása előtt dr. Pajtókné dr. Tari Ilona rektor. Szavai szerint az egyetem oktatási és kutatási alaptevékenysége mellett kiemelten fontos az úgynevezett harmadik missziós tevékenység, a társadalmi szerepvállalás, amelyben az intézmény partnerei között nem csak köznevelési intézmények, vagy a gazdasági szféra szereplői találhatók, hanem mások mellett a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet is. Mint a rektor fogalmazott: az intézet fontos feladata a fogvatartottak reintegrációja a társadalomba, e munkában aktívan részt vesznek – a többi között csoportos és egyéni tréningek tartásával – a Társadalomtudományi Intézet Szociál-pedagógia Tanszékének oktatói, hallgatói.

Nagy Balázs bv. ezredes, a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka elmondta, hogy egy együttműködés akkor jó, ha abból minden fél profitál, márpedig a most megkötött éppen ilyen. Kiemelte: a hallgatók által tartott életvezetési, vagy konfliktuskezelő tréningek elősegítik a büntetés-végrehajtási szervezet alapvető céljait, így a reintegrációt, miközben a diákok gyakorlatot, tapasztalatot szerezhetnek.

Az együttműködési megállapodás aláírását követően dr. Hadnagy József, a Szociál-pedagógia Tanszék tanszékvezető főiskolai docense arról szólt: a képzést nem zárhatják négy fal közé. A mostani, új tartalommal megtöltött, új keretekbe foglalt együttműködés egyik pillére a tudományos, kutatási munka, a másik a szociál-pedagógiai gyakorlat. Részletezte: a leendő szakemberek az egyetemi órák keretében találkoznak a BV Intézet munkatársaival, kutatásokat, felméréseket végezhetnek az intézményben és szakdolgozati témákat is találhatnak egyetemi munkájukhoz. A hallgatók azt is megtapasztalhatják, hogy az egyetemen megszerzett elméleti ismeretek miként válnak kézzelfogható, gyakorlati tudássá. Egyéni esetkezelést végezhetnek és közösségi foglalkozásokat szerveznek és vezetnek a fogvatartottak számára, természetesen a megfelelő szakmai irányítás mellett. A foglalkozások fókuszban például a konfliktuskezelés, a szociális készségfejlesztés, az értékorientáció feltárása, a sport, vagy éppen a csapatmunka áll majd.

Szóljon hozzá!