ZETApress

hírportál

Drogdíler pszichiáter

Elítélték a drogdílerként tevékenykedő pszichiátert. Három hónap alatt közel tízezer függőséget okozó tablettát írt fel a colorádói pszichiáter egyik páciensének, melyek nagy része amfetamint, azaz utcai nevén speedet tartalmazott. Bár a pszichiáter egyelőre megúszta a börtönt, tekintélyes kártérítés fizetésére kötelezték.

A vádirat szerint összesen 16 betegének írt fel nagy mennyiségű pszichiátriai szert dr. Howard Weiss, Denverben praktizáló pszichiáter. Egyiküknek három hónap leforgása alatt 9000 darab Adderall nevű tablettáról írt receptet – ezt a szert az Egyesült Államokban a hiperaktivitás kezelésére írják fel, hatóanyaga pedig az amfetamin, azaz a speed két kémiai variánsa, és még terápiás adagokban is eufóriát okoz. Emellett rengeteg függőséget okozó nyugtató és fájdalomcsillapító szert írt fel olyan betegeknek, akikről eleve tudott volt, hogy drogfüggőséggel küzdenek. A dokumentumok szerint legalább egy betege túladagolásban halt meg, bár ez nem szerepel a vádak között.

Weiss letartóztatása után július 16-án pénteken jelent meg a coloradói kerületi bíróságon. Az online bírósági feljegyzések szerint ártatlannak vallotta magát. Később százezer dolláros óvadékot helyezett letétbe – amiből látható, hogy kétségkívül nem ment rosszul a gyógyszerüzlet a pszichiáternek.

A pszichiátert három év próbaidőre ítélték a csalás vádja miatt, és arra kötelezték, hogy fizessen több mint 35 ezer dollár kártérítést a Medicare-nek és két biztosítótársaságnak. – A testület áttekintette azokat az információkat, amelyek szerint (Weiss) több betegének ellátása és kezelése elmaradt az orvosi gyakorlat általánosan elfogadott normáitól – állapította meg az orvosi testület vizsgálóbizottsága. – Konkrétan Weiss egyszerre több, szigorúan ellenőrzött anyagot írt fel nagy dózisban több betegnek, minimális dokumentációval a betegekkel való találkozásáról – derül ki a vádiratból.

Az amfetamin származékait tartalmazó tablettákkal eleve gyakori a visszaélés a használói körében, így a gyakorlatilag drogdílerként tevékenykedő pszichiáter felelősségre vonása – bár megúszta egy felfüggesztettel – igen nagy jelentőséggel bír – tudatta az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány.

Szóljon hozzá!