ZETApress

hírportál

Szexuális zsarolás

A minap a pilisborosjenői önkormányzati portálon az internet veszélyeire hívták fel a figyelmet. Erről egy két évvel ezelőtti történet jutott eszembe, amikor engem is megpróbáltak csőbe húzni. – Hivatásos hacker vagyok, feltörtem a rendszeredet, átvettem az irányítást a leveleid és a bankszámláid felett – kezdődött a tört magyarsággal írt fenyegetés.

A levél úgy folytatódott, hogy felvételei vannak arról, amint a gépemen szexuális tartalmakat nézek és közben élvezkedem. Ha nem fizetem meg 48 órán belül a kért hatalmas összeget, a felvételek nyilvánosságra kerülnek. Egy link is volt a levélben, amit meg kellett volna nyitnom az utaláshoz, de természetesen nem tettem meg, hanem a levelet is rögvest töröltem. Miért is fizettem volna, hisz nincs is kamerám a gépen, s különben sem ott élem a nemi életemet?

A levelek előbb két-három naponta, majd egy-két hetente megismétlődtem, de mindig hasonlóan reagáltam. Pár hónappal később egy internetbiztonsági konferencia nyitó sajtótájékoztatóján elmondtam a dolgot. – Ki az a barom, aki ezeknek fizet? – kérdeztem az előadókat. – Sajnos egyre többen! – mondta a rendőrtiszt hozzátéve, hogy sokan nézik “élvezettel” a pornó oldalakat. A csalók véletlenszerűen választják ki áldozataikat, s ha valahol célba érnek, nyert ügyük van. Az illető inkább fizet és még feljelentést se mer tenni, nehogy a kompromittáló felvételek megjelenjenek róla a világhálón.

Pár héttel később újabb zsarolólevelet kaptam, melyet rögvest továbbítottam az illetékes rendőri szerveknek. A válasz pár napon belül megérkezett. Megírták, hogy sose fizessek, a megadott linkre sose kattintsak, mert ezzel engedem be a kémprogramot a rendszerembe, a levelet gyorsan töröljem és a jelszavam is cseréljem le! Ezt ajánlom én is a Tisztelt Olvasónak és még egy fontos dolgot: ha nem akarja, hogy távolból megfigyeljék, sürgősen ragassza le a kamerát a komputerén!

Egy kicsit továbbgondolva a dolgot, a zsarolólevél logikátlansága már azért is szembeötlő, mert ha tényleg átvette volna a hacker az irányítást a gépem felett, felesleges lenne pénzt kérnie tőlem, egyből lehívhatná az összeget a bankszámlámról. Persze akinek vaj van a fején, annak ez eszébe sem jut, inkább rémülten kattint és fizet! Csak akkor döbben meg, amikor az így beengedett kémprogram tényleg lenullázza a számláját és a nevében elkezd mindenféle fals e-maileket küldözgetni mindenfelé. Legyünk résen, ne dőljünk be a zsarolónak, ne hagyjuk, hogy átverjenek!

Szóljon hozzá!