ZETApress

hírportál

Ez a csomag nem csomag!

Az utóbbi időben megnövekedett a kártékony URL-ek küldése SMS-üzenetben. A csalók a mostani kampányban az alábbihoz hasonló csomagkövetési linket küldenek – tudatta a Magyar Telekom Vállalati Kommunikációs Igazgatóság.

A link megnyitást követően arra akarják rávenni a gyanútlan felhasználót, hogy telepítsen egy kártékony mobilalkalmazást. Megtévesztő módon, a felhasználói bizalom növelése érdekében gyakran az egyik ismert logisztikai cég arculati elemeit is megjelenítik az oldalon, a csatolt példában a FedEx-ét.

A link megnyitása önmagában nem fertőzi meg az eszközt, ettől függetlenül érdemes megnyitás nélkül törölni az SMS-t. Fontos, hogy a felajánlott kártékony alkalmazást NE telepítsük!

Mobilalkalmazás kizárólag a gyártók által felügyelt forrásból (Google Play Store, Apple AppStore, Huawei AppGallery, stb.) telepítsünk!

Mi történik, ha valaki mégis telepíti és elindítja az alkalmazást?

Az alkalmazás telepítésével és a kért engedélyek megadásával (lásd: csatolt engedely.png) a csalók teljes hozzáférést szereznek a készülékünk felett, így bármilyen azon tárolt adathoz és alkalmazáshoz hozzáférnek. Pl: Banki alkalmazáson belül utalást kezdeményezhetnek. Ezen felül az alkalmazás tömeges SMS-üzenet küldéssel másokat is megpróbál rávenni a telepítésre.

Mi a teendő, ha már jelezték, hogy a számunkról hasonló tartalmú SMS-eket kapnak mások?

A telefont Airplane módba (repülő üzemmódba) állítva, vagy a SIM kártyát ideiglenesen eltávolítva törölni kell az alkalmazást. Ha ezt követően is folytatódik a tömeges SMS-küldés, akkor érdemes a készüléket gyári állapotba állítani.

Szóljon hozzá!