ZETApress

hírportál

Köztünk élő hőseink

A mindennapi hősök köztünk vannak: vigyázzunk egymásra, ne maradjunk tétlenek! A BKK 2020 végén készült felmérése alapján az ügyfeleknek a biztonság az egyik legfontosabb szempont a közösségi közlekedés során. A válaszadók kétharmada leginkább más utasok viselkedése miatt érez aggodalmat.

A Budapesti Közlekedési Központ, a BKV és más szolgáltatók minden erejükkel azon vannak, hogy az ügyfelek biztonságban érezzék magukat. Önre is számítunk azonban, ha utastársa segítségre szorul. Ilyen esetben, kérjük, haladéktalanul értesítse a jármű vezetőjét! – kéri a BKK és a BKV Zrt.

A napokban egy fiatal hölgy hívta fel a BKK figyelmét egy olyan incidensre, ahol egy férfi a délutáni csúcsforgalomban közlekedő buszon több nőt is zaklatott. Beszámolt arról is, miként kelt a BKV jármű-vezetője a védelmére. Elmondása alapján a sofőr egy mindennapi hős, akinek kilétét próbálta felkutatni, hogy háláját kifejezze. Videónkban azt is megmutatjuk, hogyan mondott a hölgy személyesen köszönetet a buszvezetőnek.

Bizonyára sokan hallottak már olyan esetről, ahol valaki segítségre szorult, a jelenlevők mégsem tettek semmit. A háttérben feltehetőleg a járókelő-effektusként ismert szociálpszichológiai jelenség állhat. Egyszerűen kevesen tudják, hogyan avatkozzanak közbe úgy, hogy se önmagukat, se másokat ne sodorjanak nagyobb veszélybe. Ráadásul minél több a szemlélő, annál inkább úgy érzik, hogy az aktív közbelépés, beavatkozás nem az ő felelősségük.

A BKK arra kéri ügyfeleit, ha utazásuk során olyan konfliktust tapasztalnak, ahol valamelyik utastársuk viselkedése a másik utas biztonságát sérti, nyugalmát megzavarja, ne fordítsa el közönyösen a tekintetét, ne hagyja szó nélkül. Ne engedje, hogy az effajta magatartás társadalmi normává váljon azáltal, hogy senki nem tesz semmit. Figyeljünk egymásra, tartsunk össze, merjünk akkor is a másik segítségére sietni, ha a zaklatásnak nem elszenvedői, csupán szemtanúi vagyunk! A fenti eset is jól mutatja, bízhatnak az utasok a közösségi közlekedés munkatársaiban, a jármű-vezetőkben.

Az eset sajnos nem egyedi, hiszen időről-időre előfordul, hogy kollégáinkat vagy utasainkat inzultus éri a járművőn, vagy a BKV területén. De munkatársainknak hála, az sem példa nélküli, hogy járművezetőnk vagy dolgozónk utasaink segítségére sietnek. Mi nagyon büszkék vagyunk rájuk. Ebben a – mindenki számára nehéz és feszült – helyzetben pedig különösen fontos, hogy odafigyeljünk egymásra. Köszönjük kollégánknak a jó helyzetfelismerést és a bátor hozzáállást – mondta dr. Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV társasági kapcsolatok irodavezetője.

Mit tehetnek a verbális vagy fizikai bántalmazás elszenvedői, a szemtanúk?

Szóljanak a sofőrnek! A járművezető nem mindig veszi észre a kialakult konfliktust, hiszen elsősorban a biztonságos közlekedésre koncentrál. Értesítés után azonban a fődiszpécseren keresztül azonnal rendőrt tud hívni.

Kérjenek segítséget az utastársaktól, lehetőleg közvetlenül megszólítva őket.

Amennyiben rendelkezik a jármű fedélzeti kamerával, hívják fel a támadó figyelmét arra, hogy tettét rögzítik.

Ha fenyegetve érzik magukat, a járművön érdemes a sofőr közelében helyet foglalni.

Nem maradt tétlen a BKV jármű-vezetője sem, aki nemrég a 105-ös buszon az inzultált utasok védelmére kelt. Köszönjük, hogy kötelességein túllépve mindennapi hőssé vált! – Bízunk abban, hogy ez a pozitív példa másokat is arra sarkall, hogy ne viselkedjenek közömbösen, álljanak ki a bántalmazott utastársak mellett. Ha sokan cselekednek így, senki sem gondolhatja majd azt, hogy a zaklatás, a másokkal szembeni tiszteletlenség elfogadott norma. A biztonságos utazás közös érdekünk. A BKK mindent megtesz annak érdekében, hogy a saját eszközeivel megelőzze az ilyen helyzeteket – tette hozzá Borsi Dávid, a BKK kommunikációs vezetője és szóvivője.

Szóljon hozzá!