ZETApress

hírportál

Zseblopás a járműveken

Mi figyelünk. És ön? – Védje értékeit utazás közben is! Zsebtolvajlás elleni akció indul Budapest közösségi közlekedési vonalain. A BKK és a BRFK az adventi időszakban is azért dolgozik, hogy biztonságosan lehessen utazni még a legzsúfoltabb fővárosi járatokon is – tudatták sajtósaik. Fotónk Nyírő Simon felvétele.

A karácsonyt megelőző vásárlási szezon bizonyos időszakaiban a megszokotthoz képest többen használják a közösségi közlekedést. Azonban a nagy tömegeket vonzó járatokon a zsebtolvajok is felbukkannak, ezért könnyen pórul járhat a vásárlás előtt álló utas. Bár az ünnepi rohamban általában figyelmetlenebbé válnak a közlekedők, azonban a BKK és a BRFK figyelme ilyenkor sem lankad. A tavaly december 1-jei figyelemfelkeltés idekattintva olvasható.

A közlekedésszervező társaság az adventi időszakban megváltozott utazási szokások miatt, illetve az utasok biztonságérzetének növelése érdekében fokozott jegyellenőri, vagyonőri és utaskoordinátori jelentétet biztosít a VIII., a X. és a XVIII. kerület meghatározott járatain, valamint a főváros gerincvonalain egészen karácsonyig. Emellett azok a rendőr-kapitányságok is partnerként vesznek részt az akcióban, amelyeket az ünnep miatt megnövekedett vásárlóforgalom a leginkább érint. A rendőri jelenlét növeli az ellenőrzések hatékonyságát, ezzel a BRFK jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy biztonságosan lehessen utazni a legzsúfoltabb fővárosi járatokon is.

A két szervezet szorosabb szakmai kooperációval, közös kommunikációval, figyelemfelkeltő és edukációs videókkal is csökkentené a közösségi közlekedéssel összefüggő szabályszegések számát, illetve a járványügyi szabályok betartására is fokozottan ügyel.

Mire kell figyelni utazás közben?

A zsebtolvajok jelenléte sajnos elkerülhetetlen velejárója a nagyvárosi közlekedésnek. Ahhoz hogy az utasok a közösségi közlekedés járatain ne váljanak a tolvajok áldozatává, fontos betartani néhány alapvető szabályt.

Lehetőség szerint kerüljük a zsúfolt járatokat!

Utazás közben a táskánkat mindig tartsuk magunk előtt, és fogjuk azzal a kezünkkel, amelyikkel épp nem kapaszkodunk!

A pénztárcát a kabát belső zsebében érdemes tartani, ne vegyük elő utazás közben!

Lopás, rablás esetén ne szálljunk szembe az elkövetővel, mert ezeket az akciókat általában szervezetten, egyszerre többen hajtják végre.

Ha tetten érjük a tolvajt, kérjük hangosan a környezetünkben lévő emberek segítségét, illetve értesítsük a rendőrséget!

A BKK és a BRFK nemrég kibővítette projektalapú együttműködését. Ez az összehangolt munka gyors eredményeket hozott, hiszen a mostani, zsebtolvajlást megelőző lépések mellett nemrég a buszsávok szabálytalan használata miatt ellenőrizték a fővárosban közlekedőket.

Szóljon hozzá!