ZETApress

hírportál

Internetezzünk biztonságosan!

Az internet ma már a mindennapjaink részét képezi, legyen szó munkáról, tanulásról vagy szórakozásról. Sőt korosztályt tekintve sem láthatunk túl nagy különbségeket az internetezési kedvben, hiszen fiatal gyerekek is előszeretettel használják – ha a szülők engedik -, de egyre több nagyszülő is ismerkedik az online világgal.

Ez jól is van így, viszont tisztában kell lennünk vele, hogy az online biztonságunk sok esetben rajtunk múlik. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a biztonságunk érdekében! – tanácsolja a Rackhost Zrt.

Jelszavak

Az már megszokott, hogy az egyes online fiókjainkat és az ott megadott, tárolt adatainkat jelszavakkal védjük, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen jelszavakat használunk. Semmiképp se alkalmazzunk könnyen kitalálható jelszavakat – mint születési dátum, rokonok, kisállatok neve, stb. -, valamint bármennyire lehetetlennek is tűnik a megjegyzésük, ne használjuk mindenhol ugyanazt azt egy-két jelszót és ne is írjuk fel őket sehova, ne mondjuk el senkinek! Ennek egyszerű oka az, hogy ha valaki ezt az egyet kitalálja vagy megtalálja, akkor egyből be tud lépni minden felhasználói fiókunkba és bizalmas információkat tulajdoníthat el.

Kétlépcsős hitelesítés

Ahol csak lehetőség van rá, állítsuk be a kétlépcsős hitelesítést, mely azt jelenti, hogy nem csak egy jelszót megadva tudunk belépni, hanem egy második módon is azonosítani kell magunkat. Ez általában egy telefonra küldött kód, mely azt biztosítja, hogy még akkor sem tud senki a nevünkben bejelentkezni, ha megszerzi a jelszavunkat, hiszen a második lépésre is szüksége lenne, és nagy eséllyel mindkettő nem állhat egyszerre a rendelkezésére. Különösen fontos ez online fizetésnél vagy olyan oldalakon, ahol bankkártya adataink is meg vannak adva, például egy üzleti Facebook-profil esetén.

Adatok megadása csak biztonságos oldalon

Ha már a biztonságnál tartunk, különösen fontos, hogy személyes, bizalmas adatokat csak olyan weboldalon adjunk meg, amely biztonságos. Amelyik honlap nem rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, azok esetén a böngészők is figyelmeztetnek minket, hogy nem biztonságos oldalon járunk. Ilyen esetben ne vásároljunk, ne adjunk meg személyes adatokat, de még csak hírlevélre se iratkozzunk fel!

Az SSL tanúsítvány a kommunikációt titkosítja, ezáltal elősegíti, hogy a megadott információk ne szivároghassanak ki. A böngésző címsorában egy kis lakat ikon tájékoztat minket arról, hogy biztonságos weboldalon járunk, valamint ha a weboldal URL-jében https:// protokollt látunk a http:// helyett, akkor is megnyugodhatunk – persze legyünk körültekintőek és más módon is próbáljunk megbizonyosodni a weboldal megbízhatóságáról, többek között a kapcsolati adatok vagy vélemények segítségével.

Érdemes betartani a fenti szabályokat és továbbadni fiatalabb, idősebb ismerőseinknek, hiszen bármennyire is hasznos dolog az internet, sajnos leselkedhetnek ránk veszélyek. Nem árt óvatosnak lenni! Forrás: Pixabay.

Szóljon hozzá!