ZETApress

hírportál

Cserbenhagyás és gyorshajtás

Kiss fáradtan vezetett az esti szürkületben. Egész nap úton volt, nagy területet kellett bejárnia. Az országút kihalt volt, s csak későn vette észre a felbukkanó kerékpárost. Az ütközést már nem kerülhette el. Még látta a visszapillantó tükörben az összetört biciklit, s a földön fekvő öreget.

Megálljak segíteni? ? döbbent meg egy pillanatra, de hamar elhessegette magától a gondolatot. Tanú amúgy sincs, s ha lenne is, úgysem megy vele semmire. Csak a rendszámom alapján tud feljelenteni, az meg kit érdekel?

Kiss rutinos gyorshajtó volt. Imádta a vezetést, s a munkáját sem tudta volna úgy ellátni, ha betartja az előírt sebességkorlátozást. Többször lefényképezték már, a felszólítás is rendre megérkezett, mégsem kellett fizetnie. Egy rokonom vezette a gépjárművet ? hárította el olyankor a felelősséget ? akit nem vagyok köteles megnevezni. A hatóságok sosem tehettek semmit, pedig a családban csak neki volt érvényes jogosítványa.

A gázoló férfi nemsokára hazaért. Csak otthon vette észre, hogy az ütközés nyomai meglátszanak az autón. Majd holnap eltüntetem valahogy, gondolta, s leült a tévé elé. Halálos gázolás történt az országúton, hallotta később a hírekben, s a rendőrség keresi a cserbenhagyót. Csak hadd keressék, gondolta, őt amúgy sem kaphatják el.

Hajnalban kopogtak az ajtón. Odakinn rendőrök álltak. Szeretnénk látni a kocsiját ? mondta parancsnokuk ?, s az is érdekelne, hogy este merre járt? Cserbenhagyó gázolót keresünk, s egy arra járó autós felírta az ön autójának rendszámát.

Egy rokonom vezette este az autót, akinek a nevét természetesen nem árulom el, vigyorgott Kiss, amikor a rendőrökkel az autóhoz ment. Még akkor is vigyorgott, amikor a rendőrök rögzítették rajta a vérnyomokat. Csak akkor komolyodott el, amikor rátették a bilincset és halálos gázolás gondatlan okozásának, s ami ennél súlyosabb, segítségnyújtás elmulasztásának gyanújával őrizetbe vették. Azóta is sorsára vár a hűvösön.

Kissnek most van ideje gondolkodni azon, hogy ami a gyorshajtásnál rendszeresen bejött, az most miért nem volt nyerő a halálos gázoláskor. Talán törvényalkotóinknak is eszébe juthatna végre az ellentmondás, s feloldhatnák mielőbb. A gyorshajtókat, az esztelen száguldozókat kéne már megrendszabályozni, hogy ne röhöghessenek a hatóságok képébe egy buta jogszabály következtében!

Szóljon hozzá!