ZETApress

hírportál

Börtönbe megy a pszichiáter

Hét évet tölthet rácsok mögött a szexuális ragadozó pszichiáter. Hosszú börtönévek várnak arra a minnesotai pszichiáterre, aki éveken át szexuálisan zaklatta egy női páciensét. A nő vallomása szerint a pszichiáter túlgyógyszerezett szexuális bábuként használta őt – tudatta az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány.

A 39 éves Galvin Meany-t múlt héten szerdán találta bűnösnek a Dakota megyei bíróság szexuális bűntettek vádjában, melyeket egy női páciense sérelmére követett el. A nő eredetileg étkezési rendellenességek miatt kereste fel a pszichiátert, illetve egy fiatal korában elszenvedett szexuális trauma miatt. Eleinte a kezelései professzionálisnak tűntek, Meany azonban egyszer csak elkezdett személyes és szexuális témájú kérdéseket feszegetni. Itt azonban nem álltak meg a dolgok: arra hivatkozva, hogy önsértés nyomait keresi, tapogatni és simogatni kezdte a nő testét. A későbbi találkozások alkalmával pedig a pszichiáter már a szexuális aktus kezdeményezésétől sem riadt vissza, amikor a férfi felesége és gyermekei nem voltak a városban.

A nő szerint Meany megváltoztatta a gyógyszereit minden alkalommal, amikor nyomott volt a hangulata, hogy ismét boldoggá tegye. – Most már látom, hogy tényleg csak egy túlgyógyszerezett szexuális bábu voltam a szükségleteihez, hetente hívott be időpontokra, hogy kielégítsem, hogy megerőszakoljon, újra meg újra. Mindössze ennyit értem! – kesergett.

Az ítélethozatalkor a nő írásos nyilatkozatot olvasott fel: Úgy érzem, elvesztettem önmagamat. A becsületem, a méltóságom elveszett, nincs többé. Ezt már nem kapom vissza. Egy bíró ítélete nem adhatja ezeket vissza, nekem nem, soha többé! – panaszolta. A pszichiáter minimum öt évet tölt majd börtönben, ezután pedig bírósági felügyelet alatt tölti élete hátralévő részét.

Kétségtelen, hogy nem nehéz szexuális zaklatás áldozatául esni egy pszichiáter kezei között. A páciens, akit rendszerint már maga alá gyűrt az élet, emiatt a szokásosnál jóval kiszolgáltatottabb és sebezhetőbb, segítséget vár lelki bajára, gyakran feltétlen bizalommal fordulva a pszichiáter felé. Mindezt csak tetézi a pszichiátriai diagnózisok teljes szubjektivitása, amit a pszichiáter könnyen kihasználhat, hogy páciense panaszát vagy a zaklatás miatti felháborodását annak mentális zavarára fogja. Nemzetközi adatok szerint egy nő nagyobb eséllyel lesz nemi erőszak áldozata egy pszichiáter rendelőjében, mint éjszaka egy parkban, és egy magyar jogvédő szervezet adatai szerint ilyen esetekre bőven akadt már példa Magyarországon is.

Szóljon hozzá!