ZETApress

hírportál

Fizessen az ÉkszerTV!

480 millió forint bírságot szabott ki a GVH az ÉkszerTV-re. A Gazdasági Versenyhivatal tisztességtelennek találta az ÉkszerTV ékszer-értékesítési gyakorlatát és 480 millió forintos bírságot szabott ki a műsor gyártójára – tudatta a GVH Sajtóiroda.

Az ÉkszerTV című televíziós műsor jelentős – akár 80-90% – kedvezménnyel hirdet telefonon keresztül megrendelhető ékszereket. A Gazdasági Versenyhivatal most lezárult vizsgálata feltárta, hogy az adás ékszer-értékesítési gyakorlata több szempontból is tisztességtelen volt a fogyasztókkal szemben.

A műsor üzemeltetője ún. agresszív kereskedelmi gyakorlatot tanúsított, amikor valótlanul azt állította, hogy a bemutatott ékszerek csak nagyon korlátozott ideig és mennyiségben állnak rendelkezésre a reklámozott, kedvező áron, abból a célból, hogy a fogyasztókat azonnali vásárlásra ösztönözze. A műsor ezeket a kedvezményes árakat egyébként – mint a vizsgálat során kiderült – fiktív, korábban sosem alkalmazott és piaci árszínvonalnak sem tekinthető alapárakhoz viszonyította. Az adás emellett az ékszerek egyes tulajdonságai kapcsán közzétett, nem bizonyított állításokkal is megtévesztette a fogyasztókat (pl. a Pápa áldásával; Diana hercegnő eljegyzési gyűrűje; stb).

A versenyhatóság 480 millió forintos bírságot szabott ki a műsort működtető Emporia Style Kft-re. A cég továbbá olyan belső eljárásrend bevezetését vállalta a versenyhatóság felé, amellyel elkerülhetőek a jövőbeni, hasonló jogsértések, amelyek ellen a Versenyhivatal továbbra is fellép a magyar fogyasztók védelmében. Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/33/2018.

Szóljon hozzá!