ZETApress

hírportál

A JTI Hungary Zrt. válaszközleménye

Tisztelt Szerkesztőség! A Gazdasági Versenyhivatal 2020. július 31-én kelt, Megtéveszthette üzletfeleit egy dohány-nagykereskedő című sajtóközleményére reagálva a következőket közöljük:

A 2020 májusától életbe lépett Európai Uniós jogszabály betiltja a jellegzetes ízesítésű dohánytermékek forgalmazását. A “jellegzetes ízesítés” fogalma a jogszabályban úgy szerepel, hogy “a dohánytól eltérő, egyértelműen észlelhető illat vagy íz, amelyet adalékanyag vagy adalékanyagok kombinációjának használata eredményez”.

A jogszabály szövege világos – nem zárja ki egyértelműen az egyes adalékanyagokat, ideértve a mentolt is, amennyiben annak használata nem eredményezi a termék jellegzetes ízesítését. Ezt a kritikus pontot kiemeli a magyar jogba is átültetett Európai Parlament és a Tanács 2014/40/EU irányelvének preambuluma (TPD2): “A jellegzetes ízesítésű dohánytermékek betiltása nem jelenti az egyes adalékanyagok használatának teljes kizárását, viszont kötelezi a gyártót, hogy olyan mértékben csökkentse az adalékanyagokat vagy az adalékanyagok kombinációját, hogy használatuk ne eredményezzen jellegzetes ízt”.

A JTI tehát pontosan azt tette, amit a jogszabály előír számunkra, és amire ösztönöz minket: jelentősen csökkentettük a keverékeink mentol tartalmát olyan szintre, amely nem eredményez jellegzetes ízesítést. Ezt a megközelítésünket a termékek piacra kerülése előtt bejelentettük mind az EU, mind a magyar szabályozó hatóságoknak, így a teljes folyamat során transzparensen jártunk el. Ezen az alapon biztosak vagyunk benne, hogy termékeink teljes mértékben megfelelnek a jogszabályi követelményeknek, és a JTI semmilyen módon nem tévesztette meg a kereskedelmi partnereit.

Összhangban az EU-hatáskörébe eső eljárással, mely az állítólagos jellegzetes ízesítésű termékeket vizsgálja – amelynek eredménye jogilag kötelező érvényű Magyarországon – a Gazdasági Versenyhivatalnak fel kell függesztenie az eljárását addig, amíg az ügy EU szinten le nem zárul. Addig természetesen teljes mértékben együttműködünk a GVH eljárásával annak érdekében, hogy bebizonyítsuk, termékeink, melyek EU-szerte számos országban elérhetőek, megfelelnek a jogszabályoknak. Kérjük, az Önök által publikált cikkben szerepeltessék a JTI Hungary Zrt. fenti álláspontját is!

Szóljon hozzá!