ZETApress

hírportál

Kiskereskedők befolyásolása

Megtéveszthette üzletfeleit egy dohány-nagykereskedő. A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a JTI Hungary Dohányértékesítő Zrt-vel szemben, mivel a cég vélhetően megtévesztette üzletfeleit a mentolos dohánytermékek értékesíthetőségéről – tudatta a GVH Sajtóiroda.

A versenyhatóság vizsgálatot indított annak feltárására, hogy a dohány-nagykereskedelemmel foglalkozó cég az üzletfelek megtévesztésére alkalmas gyakorlatot tanúsított-e, amikor szakmai-jogi álláspontját tartalmazó levelében arról tájékoztatta a dohány-kiskereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokat, hogy termékei teljes mértékben megfelelnek a jogszabályi követelményeknek. Ezzel szemben valószínűsíthető, hogy két terméktípusának (a jellegzetes ízt eredményező mentol ízesítésű cigarettának és cigarettadohánynak) forgalmazására kizárólag 2020. május 20-ig volt jogszabályi lehetőség.

A GVH álláspontja szerint a cég üzleti gyakorlata alkalmas lehet arra, hogy befolyásolja a dohány-kiskereskedőket annak érdekében, hogy mentolos dohánytermékeket rendeljenek tőle. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, alkalmanként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/25/2020.

1 hozzászólás

  1. A JTI Hungayi Zrt. sajtóközleménye a http://www.zetapress.hu/bunugy/112835 linken olvasható.