ZETApress

hírportál

noÁr a fiatalokért

A gyermekbántalmazásra hívja fel a figyelmet a noÁr legújabb dala. Tegnap jelent meg a zenei formáció új száma 116-111 címmel, amely a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelki-segélyvonalának ingyenes hívószáma is egyben – láttuk az esti lemezbemutatón Budán, a Margit körúti Átriumban.

A noÁr egy társadalmi problémákra reflektáló zenei formáció, amelynek Molnár Áron színész, zenész és aktivista az alapítója és frontembere. Hitvallása szerint a zene, a költészet, s a tettek erejével is síkra szállhatunk az emberségesebb, szabadabb és nyitottabb társadalomért. A zenekar frontembere szerint csak együtt találunk közös megoldásokat. A formáció legújabb június 18-án megjelent száma a gyermekek perspektíváját vizsgálva szól a családon belüli erőszakról.

Az egészségügyi veszélyhelyzet és a karantén időszaka alatt a családtagok összezártságából fakadóan, sajnos megnövekedett a családon belüli erőszak gyakorisága. Szakértők szerint a kijárási korlátozások alatt történt súlyos esetekkel az áldozatok később fogják megkeresni a segélyszolgálatokat, amikor már több szabadságuk, és ez által több lehetőségük lesz segítséget kérni.

A noÁr azért választotta az új szám címének a Kék Vonal lelki-segélyvonalának hívószámát, a 116-111-et, hogy minél több fiatallal megismertesse ezt a telefonszámot, és arra biztassa őket, hogy merjenek segítséget kérni. Ez az ingyenes és anonim módon hívható telefonszám az egész országból elérhető a segítségre szoruló gyerekek és fiatalok számára. A 24 év alattiak tanácsot kérhetnek egy nehéz döntési helyzetben, feltehetik kérdéseiket például a lelki egészséghez, a párkapcsolatokhoz, a szexualitáshoz, vagy az internetbiztonsághoz kapcsolódóan, de akkor is fordulhatnak az alapítványhoz, ha veszélyben vannak, és azonnali segítségre szorulnak. A dal és hozzá készült videó ezen kívül azért is érdekes, mert ez a noÁr első animációs klipje. A videót a Máthé Kata vezette Remarker csapata készítette el, akik lelkiismeretes utánajárással és nagyfokú részletességgel dolgozták fel ezt az igen érzékeny témát.

A noÁrnak nem ez az egyetlen ilyen jellegű projektje. A formáció a Ti vagytok a Hősök című műsorában olyan civil szervezeteket mutat be és támogat százezer forinttal, akik kiemelkedő társadalmi célú munkát végeznek. Érdemes tehát a zenei formáció munkáját követni, a közeljövőben még több gyermekvédelemmel és gyermekjogokkal kapcsolatos projektet várhatunk tőlük.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 1993 óta dolgozik a gyerekek jogaiért. Elsődleges feladatuk a gyerekek és fiatalok meghallgatása, a bajba jutott gyerekek segítése. Azon dolgoznak, hogy az ENSZ definíciója szerinti gyermeki jogok megvalósuljanak Magyarországon. Küldetésüknek érzik, hogy a gyerekekkel kapcsolatba kerülő felnőttek a gyerekek mindenek felett való érdekeit képviseljék. Legfőbb értékeik a gyermek-központúság, a bizalom, az együttműködés és felelősség.

Szóljon hozzá!