ZETApress

hírportál

Kinek jó a C-peptid?

Versenyhivatali eljárás indult a gyógyhatást ígérő C-peptidet tartalmazó kozmetikai termékek miatt – tudatta a GVH Sajtó. Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/22/2020.

A Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított a MAX-IMMUN Kft-vel szemben, mert úgy véli, hogy a vállalkozás megalapozatlanul tulajdonít egészségre vonatkozó, illetve gyógyhatást a proinzulin C-peptidet tartalmazó termékeinek, így megsérthette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát. A Max-Immun Kft-vel szembeni eljárás az általa forgalomba hozott ún. proinzulin C-peptidet tartalmazó kozmetikai bőrápoló spray termékek népszerűsítése miatt indult.

A vállalkozás 2018 novemberétől a termékek népszerűsítése során egészségre vonatkozó állításokat tesz közzé (mint például gyorsabban jár az agya, javult a reakcióideje), melyek a fogyasztókat olyan ügyleti döntés meghozatalára késztethetik, melyet egyébként nem hoztak volna meg. A reklámok során a Max-Immun Kft. olyan képi- és vizuális megjelenítést is alkalmaz, amely azt is sugallhatja, hogy a C-peptid alkalmas az emberi szervezet működési zavarai vagy rendellenességei (pl. skizofrénia, cukorbetegség), valamint a COVID-19 vírusos megbetegedés gyógyítására.

Valószínűsíthető, hogy a fenti magatartásokkal a vállalkozás megsértette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény egyes rendelkezéseit. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Szóljon hozzá!