ZETApress

hírportál

Segítő AVON

Kint sem biztonságos, de van, akinek az otthon is veszélyes hely, ám számukra is van segítség. Több mint hárommillió forint gyorssegéllyel támogatja az AVON az Ökumenikus Segélyszervezet családon belüli erőszak elleni küzdelmét a korona vírus okozta járványügyi helyzetben – tudatta Kósa-Jónás Fanni, Well PR Ügynökség.

A kijárási korlátozás eddig még nem tapasztalt helyzetet idézett elő. Világszerte több millió ember kényszerül az otthonában maradni, ami sokszor még nagyobb veszélyt jelent, mint maga a járvány. Az AVON arra törekszik, hogy segítséget nyújtson azoknak a nőknek, akik ebben a nagyon nehéz időszakban, a négy fal között még inkább ki vannak téve az erőszak bármelyik formájának. Az Elzártan, de nem egyedül (Isolated Not Alone) elnevezésű egyedülálló kezdeményezés keretén belül a vállalat egymillió dolláros támogatást nyújt világszerte 50 közhasznú szervezeteknek, akik ebben a nehéz helyzetben segítséget tudnak nyújtani több mint 250 ezer erőszakban veszélyeztetett nő és gyermekeik számára.

A családon belüli erőszak jelenleg még nagyobb veszélyt jelent az érintettek számára, mint valaha. A bezártság és a feszült légkör, már most észrevehetően megnövelte az erőszakos atrocitások számát, amelyek nem csak gyakrabban fordulnak elő, hanem még súlyosabbak is. Franciaországban egy hét alatt harmadával nőtt az erőszakos cselekmények száma, Angliában 25%-kal nőtt meg a családon belüli bántalmazások aránya, Brazíliában pedig 40-50%-kal emelkedett az ilyen esetek száma.

Hazánkban a korlátozások bevezetése óta megduplázódott a párkapcsolati erőszak miatt az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat segélyvonalához fordulók száma. Az Ökumenikus Segélyszervezet által működtetett intézményekben is érezhető a megnövekedett igény. A Titkos Menedékházakba a járvány előtt havonta 1-2 megkeresés érkezett, most, csak az elmúlt napokban 4 esetben bántalmazott nőt vagy családot kellett kimenekíteni az otthonukból. Az anonim tanácsadásban résztvevők számában is emelkedés látható. Az átlagos heti 2 segítségkérés az elmúlt két héten növekedett. Egy héten 4-8 bántalmazott keresi fel ezt a lehetőséget. A Krízisambulanciákon nem figyelhető meg konkrét növekedés mindenhol, itt inkább a jelenlegi ügyfelek szorulnak jobban a gondozásra.

Az AVON által életre hívott Elzártan, de nem egyedül kampány messze túlmutat az anyagi támogatáson: A családon belüli erőszak a zárt ajtók mögött rejtőzik. A koronavírus elleni küzdelemhez szükséges intézkedések váratlan következménye az, hogy a kiszolgáltatott nők és gyermekek otthonuk csapdájába estek, összezárva a bántalmazókkal. A COVID-19 által kialakult helyzet miatt indítottuk el legújabb kezdeményezésünket, amivel szeretnénk felhívni a figyelmet erre a sokakat érintő problémára. A világszerte ötmillió főből álló Tanácsadói hálózatunk és a digitális jelenlétünk segítségével szeretnénk elérni az érintetteket és biztosítani őket arról, annak ellenére, hogy most elszigetelten élnek, de van segítség, nincsenek egyedül. Ezért is támogatjuk mi Magyarországon a kampány keretein belül az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját, mert most még fontosabb, hogy az érintettek tudják, hogy hova fordulhatnak segítségért. Hiszünk abban, hogy az összefogásnak ereje van és, hogy sok nőt és gyereket tudunk együtt megmenteni az erőszaktól – nyilatkozta a kezdeményezés kapcsán Kósa Anita, az AVON Magyarország szóvivője.

A jelen járványügyi helyzetben a hivatalos szociális jelzőrendszerek sem a megszokottak szerint működnek, ezért is fontos, hogy az érintettekhez eljusson az üzenet, hogy nincsenek egyedül és van hova fordulni segítségért. A honlapunkon a segítség formái és az elérhetőségek is megtalálhatóak. Jelenleg a bántalmazás érintettjeit segítő krízisambulanciákon a személyes ügyfélfogadást felfüggesztettük, de nem engedjük el a bajbajutottak kezét: a tanácsadás megerősített kapacitással folytatódik online és telefonon. A szervezetnek példa nélküli helyzetet kell kezelni a bentlakásos szociális intézményeiben is, ahol szigorú látogatási és kijárási tilalom mellett kell megoldania a lakók teljes ellátását. Az AVON-tól kapott több, mint hárommillió forintos támogatással folytatni tudjuk az online tanácsadással járó fejlesztéseket és biztosítani tudjuk a Titkos Menedékház ellátását – nyilatkozta a téma kapcsán Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

Az AVON

Az AVON több mint 130 éve áll a nők mellett: innovatív, minőségi szépségápolási termékeket kínálva nők által, nőknek. Világszerte több millió független tanácsadó értékesíti kapcsolatrendszerén keresztül az olyan ikonikus márkákat, mint például az Avon Color vagy az ANEW, ezáltal építve saját szépségápolási vállalkozását teljes- vagy rész-munkaidőben. Az AVON támogatja a nők önmegvalósítását, vállalkozói szellemét és jólétét. Világszerte több mint egymilliárd dollárt adományozott a nőket érintő társadalmi és egészségügyi problémák megoldásának támogatására.

Szóljon hozzá!