ZETApress

hírportál

Jogsértés az Alzánál?

Elhamarkodott vásárlásra biztathatja a fogyasztókat az Alza – tudatta a Gazdasági Versenyhivatal.

A GVH versenyfelügyeleti eljárást indított az Alza.hu Kft-vel és az Alza.cz a.s-sel szemben, mert úgy véli, hogy a vállalkozások a weboldalukon agresszív értékesítési módszert alkalmaznak, mellyel megsérthették a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát.

Az Alza.hu Kft. és az Alza.cz a.s. 2015. szeptember 3-a óta olyan tájékoztatásokat tesz közzé a weboldalon népszerűsített egyes termékeknél, mint például Jelenleg X ügyfél érdeklődik a termék iránt, A héten X ügyfél vásárolta meg ezt a terméket, Ma X ügyfél vásárolta meg ezt a terméket, stb. Valószínűsíthető, hogy a fenti állítások – esetenként a termékeknél megjelenő más tájékoztatásokkal (például Utolsó X darab ezen az áron, Az akció X napon belül véget ér, Kiárusítás, stb.) – tartalmuk és vizuális megjelenítésük összhatása által alkalmasak arra, hogy a fogyasztó döntését sürgessék az adott termék megvásárlására.

A weboldalon alkalmazott kommunikációs gyakorlat valószínűsíthetően alkalmas olyan pszichés nyomásgyakorlásra, amely a döntési folyamat zavarásával jelentősen korlátozhatja a fogyasztó választási szabadságát, illetve lehetőségét a tájékozott döntés meghozatalára az érintett áruval kapcsolatosan. Így őt olyan ügyleti döntésre késztetheti, amelyre egyébként nem szánta volna rá magát.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható. Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/16/2020.

Szóljon hozzá!