ZETApress

hírportál

Agyonverték Pityi bácsit

Életének 83. évében ma reggel elhunyt Szilágyi István színművész, aki utolsó éveiben rendkívül szegényes körülmények között élt Rákosligeten, ahol a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai segítették őt mindennapi életvitelében. A népszerű karakterszínészt 49 éves fia ölhette meg a X. utca 1-beli házukban.

A BRFK – az áldozat megnevezése nélkül – még délelőtt közölte, hogy megöltek egy férfit egy XVII. kerületi családi házban, ahová bántalmazás miatt 7 óra 34 perckor hívták ki a rendőröket. A helyszínen elfogták a 49 éves Sz. Pétert, aki ellen a BRFK életvédelmi osztálya emberölés bűntett gyanújával indított eljárást és kezdeményezte letartóztatását.

Az egykori operatőr korábban is bántalmazta – ostorral verte – édesapját. Ezért 2017-ben 2 év fegyház-büntetésre ítélték, amit sajnos felfüggesztettek. A fejére mért kalapácsütést ma reggel már nem élhette túl.

Szilágyi István 1937. december 7-én Gyomán született. 1957 és 1961 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult, diplomáját kézhez véve előbb Egerbe szerződött, néhány évig Párizsban élt, majd az Irodalmi Színpad (1970-1973), a Vidám Színpad (1973-1977), a Vígszínház (1977-1979), ezután egy évtizedig a MAFILM társulatának tagja volt. A ’90-es évektől 2016-os nyugdíjazásáig a Győri Nemzeti Színház tagja lett. A Pityi becenevet Básti Lajostól kapta a főiskolán, amit egykori osztálytársa, Sztankay István terjesztett el. Jellegzetes arca miatt pályafutása alatt elsősorban az epizódszerepek találták meg.

Számos filmben és tévésorozatban szerepelt, még főiskolásként játszott az Égre nyíló ablakban (1959), ezt követte a nagy sikerű Mit csinált a feleséged 3-tól 5-ig? című Makk Károly rendezte vígjáték (1964). Országosan ismertté 1968-ban Sipos úr figurájának megformálása tette a Bors című tévésorozatban. Egyik legnagyobb sikerét Csukás István: Keménykalap és krumpliorr című (1978) népszerű filmjében aratta a plakátragasztó Lópici Gáspár szerepében.

Saját becenevének köszönhette A Tenkes kapitánya népszerű tévésorozatban (1964) a Pityik őrmester nevet, amelyet Örsi István író az ő tiszteletére adott az általa játszott labancnak. Volt többek közt szélhámos (Az örökös, 1969), szakács (A halhatatlan légiós, 1971), őrmester (Bors Máté), pandúr (Talpuk alatt fütyül a szél, 1976), huszár (80 huszár, 1978), piócás ember (Indul a bakterház, 1979) és ékszerész (Zsaruvér és csigavér, 2001). A könnyed szerepek mellett filmdrámákban is játszott: az Azonosítás, az Angi Vera, a Sztálin menyasszonya és A napfény íze című alkotásokban is láthatta a közönség.

70 éves kora után is kapott szerepeket, játszott a Szuromberek királyfi című mesefilmben, a Casting minden című zenés filmben, valamint a Véletlenül szándékos című krimiben, a Szomjas György rendezte A Nap utcai fiúk című 1956-os filmben és a 2009-es filmszemle versenyprogramjában is szereplő, Goda Krisztina rendezte Kaméleon című filmben.

A színművész igazi életterének a színházat tekintette. Azt vallotta, hogy nincs kis szerep. Pályafutása alatt a legnagyobb klasszikusok – többek közt Csehov, Dosztojevszkij, Steinbeck, Tennessee Williams – darabjaiban lépett színpadra. A szélesebb közönség filmes és színházi szerepei mellett reklámfilm-sorozatból is ismeri, a ’90-es években a Lottó reklámarca is volt.

2002-ben a Gobbi Hilda által alapított Aase-díjban részesült, 2003-ban Gobbi Hilda-életműdíjat kapott, 2009-ben pedig a magyar filmkritikusok Életműdíját vehette át. 2010-ben Kisfaludy-díjat, 2015-ben Kisfaludy Életműdíjat, 2016-ban pedig Pro Urbe Győr díjat kapott.

Szóljon hozzá!