ZETApress

hírportál

Együtt egy jobb internetért!

Safer Internet Day (SID) / Biztonságos Internet Nap lesz 2020. február 11-én kedden. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) felkérésére hatóságok, informatikai cégek, civil szervezetek és gyerekek fognak össze, hogy a Biztonságos Internet Nap alkalmából felhívják a figyelmet a biztonságosabb és jobb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira.

Az NGYSZ Safer Internet Programja a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézettel és az Országos Rendőr-főkapitánysággal közös sajtótájékoztatóján mutatta be az idei Biztonságos Internet Nap hazai programját. A holnapi rendezvény helye: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Budapest VIII. Ludovika tér 2. Zrínyi-terem, ideje: 10-től 14 óráig. Fotóink Gordon Eszter felvételei.

A Biztonságos Internet Nap ? Safer Internet Day (SID) ? célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) akciótervének keretein belül több mint 150 országban ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire, lehetőséget teremtsen és buzdítsa a gyerekeket olyan pozitív tartalmak létrehozására, melyeket később a családban, iskolában, barátokkal is tudnak használni.

Az internethasználat és -biztonság új, XXI. századi tendenciái komoly fejtörést okoznak a szülőknek és a pedagógusoknak, hiszen a hagyományos, jól bevált szabályozási módszerek már nem minden esetben tűnnek életszerűnek. Ezek a gyakran kudarcként megélt tapasztalatok egyre jobban beárnyékolják az internet egyébként igen pozitív és hasznos oldalát.

Az utóbbi években a biztonságosabb helyett a jobb internet létrehozására került a hangsúly. Ezért a SID idén is közös felelősségünkre fókuszál: mindannyiunk dolga, hogy az internetet egy jobb hellyé tegyük a magunk és egymás, de különösen a fiatalok számára. Ezért is lett 2020-ban ismét a SID szlogenje: Együtt egy jobb internetért!

Az idei SID magyarországi eseménye mellé álltak: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Digitális Jóléti Program, Microsoft Magyarország Kft. Abacusan Stúdió Oktatásszervező Nonprofit Kft. és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

A Safer Internet Day (SID) ? Biztonságos Internet Nap hazai programjai

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciumvezetője figyelemfelkeltő eseményt szervez erre a napra a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Főépületében, amelyen szakemberek, döntéshozók, pedagógusok, gyerekek, a sajtó, illetve a téma iránt érdeklődők vesznek részt. A rendezők hazai intézményeket, gyermekvédelmi szakembereket, játék-szakértőket, webes biztonsági szakembereket, de távközlési cégeket, internetszolgáltatókat, non-profit szervezeteket és multinacionális cégek képviselőit is várják az eseményre. A holnapi nap hazai programjáról idekattintva találhatunk bővebb információt.

Kurkó Zsuzsanna, a SIP projektkoordinátora elmondta, hogy a SIP magyarországi konzorciuma a 2020-as Biztonságos Internet Nap alkalmából egy játékkészítő és egy videópályázatot is hirdetett hazai általános és középiskolások számára. – Játékkészítő pályázatunk célja az volt, hogy a gyerekek kreativitását kihasználva olyan, gyerekek által megtervezett offline játékok szülessenek, amelyekkel majd az osztályban, barátokkal, családi körben is játszani lehet. A pályázat témája: Ismerd meg jobban a téged körülvevő kiberteret!

A videópályázatban maximum háromperces kisfilm elkészítését kértük, mellyel a fiatal felhasználókat szerettük volna aktív fellépésre buzdítani, hogy a közösségi tér lehetőségeit és előnyeit kihasználva valós problémákra bátran merjenek reagálni. A beérkezett kisfilmeket szakmai zsűri értékelte, a díjátadóra a Biztonságos Internet Nap rendezvényén kerül sor, ahol a szervezők a díjazott munkákat be is mutatják. A videópályázat témája: Másképp viselkednek-e a kibertérben a felnőttek? Ha igen, szerinted miért? – tette hozzá.

Idén még több érdekességgel is készülnek a szervezők. A rendezvényen két kerekasztal-beszélgetést tartanak az alábbi témakörökben. Az első címe: Miért félnek a felnőttek, és miért olyan bátrak a gyerekek? – Meghívott beszélgetőpartnerek: dr. Farkas Attila Erik, a DGYS, a Digitális Jóléti Program állandó szakértője, dr. Ságvári Bence, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa, Csanak Gabriella, a Microsoft Magyarország Kft. marketing- és operációs igazgatója, Nagyné Szabó Etelka szakértő, szaktanácsadó, a Nemzeti Pedagógus Kar országos elnökségi tagja és Laboncz Márton diák.

A második kerekasztal-beszélgetés címe: Hackerek és kéretlen tartalmak a világhálón. – Meghívott beszélgetőpartnerek: dr. Bencsik Balázs, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője, dr. Kiss Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Kriminológiai Tanszék tanársegédje, Marosi-Bauer Attila CEO, Hacktivity Conference és Németh Ágnes rendőr ezredes, az ORFK Bűnmegelőzési Osztály vezetője. A beszélgetés moderátora: dr. Lengyel Márk ügyvéd, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja.

A rendezvényen a szülőknek és pedagógusoknak interaktív előadást is tartanak neves szakemberek, így dr. Ságvári Bence, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa: Amikor a kevesebb több (kéne legyen). A sharenthood kockázatairól; Perlaki Gyula, Microsoft Magyarország, Account Technology Strategist. 5 perced van még játszani!!! Tímár Borbála, a Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiájának pedagógiai szakértője: Szülőnek lenni a digitális korban címmel. Filmvetítés és kibeszélő is lesz a Digitális Jóléti Program keretében általános iskolások részére. Az 5-6. évfolyam számára a téma az Influencerek, míg a 7-8. évfolyam esetén a Testképzavar lesz. Előadó: Pethő Áron és Halász Henrietta, a Digitális Gyermekvédelmi Stratégia NETMENTOR programjának képzői.

A Kód Teátrum, az Abacusan Stúdió Oktatásszervező Nonprofit Kft amatőr társulata színdarabot ad elő középiskolásoknak, melynek címe: Mazsi’s journey. A darab egy középiskolás blogger lány élményeiről, tapasztalásairól szól. Őt is megismerjük a darabból, és az is kiderül, hogy miért kezdett bele a blog írásába. Szembesülhetünk vele, hogy a blog mögé rejtőzés sem véd meg az álságos csapdáktól, kudarcoktól. A helyszínen ki lehet próbálni a nyertes játékokat, a Microsoft Magyarország Kft. játékait, az Abacusan robotépítést, és az Óriás Lájkvadász társasjátékot is.

Szóljon hozzá!