ZETApress

hírportál

Képalkotók büntetése

1,6 milliárd forintos bírság képalkotó diagnosztikai eszközökkel kapcsolatos közbeszerzési eljárásokban történő összejátszásért – tudatta a GVH Sajtószolgálata.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy számos, képalkotó diagnosztikai termékeket (azaz MRI-, CT- és röntgenberendezéseket) gyártó és forgalmazó vállalkozás tanúsított jogsértő magatartást az Egészségügyi eszközök energia-megtakarítást célzó beszerzésének támogatása nevű EU-s pályázathoz kapcsolódó közbeszerzési eljárásokban. A GVH a cégekre összesen több mint 1,6 milliárd forintnyi bírságot szabott ki.

A versenyhivatali vizsgálat feltárta, hogy 2015-ben az érintett cégek – azaz a Siemens Healthcare Kft, a Siemens Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt, a GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft, a PHILIPS Magyarország Kft, a HOGE Orvosi Műszer Kft, a Premier G. Med Kft, az Euromedic Technology Kft, a Chemium Zrt. f.a, a Medirex Zrt, valamint a Mediszer Kórháztechnika és Kereskedelmi Kft. – felosztották egymás között a Környezet és Energia Program keretében kiírt közbeszerzéseket. Egységesen és folyamatosan tanúsított versenykorlátozó magatartásuk ráadásul az egyik legsúlyosabb versenyjogi jogsértésnek minősül. A legnagyobb bírságokat a GE Hungary Kft-re (341 millió forint), a Premier G. Med Kft-re (308 millió foront) és az Euromedic Technology Kft-re (közel 300 millió forint) vetette ki a Versenyhivatal.

Az eljárásban több vállalkozás is aktívan együttműködött a hatósággal. Három cég önként jelentette be jogsértő magatartását, és arra bizonyítékokat is szolgáltatott. Az ezt elsőként megvalósító Mediszer Kft-vel szemben a hatóság mellőzte a bírság kiszabását, és ugyanezért csökkentette a Siemens Healthcare Kft. bírságát 40%-kal. A versenyhatóság nem fogadta el a HOGE Kft. engedékenységi kérelmét, de 30%-kal csökkentette a vállalkozásra kirótt bírságot, mert az elismerte jogsértését, és lemondott jogorvoslati lehetőségéről is. A GVH több más vállalkozás esetében is jelentősen enyhítette a bírságokat az ún. egyezségi eljárásra tekintettel.

Kiemelendő, hogy a két bírságcsökkentő tényező – az engedékenység és a részvétel az egyezségi eljárásban – összeadódik, így a Siemens Healthcare Kft. összességében 70%-os bírságcsökkentésben részesült együttműködő magatartásának köszönhetően. A többi vizsgált céggel szemben a GVH megszüntette az eljárást. Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/19/2016.

Szóljon hozzá!