ZETApress

hírportál

Szigeti veszedelem

Magánautók sora gördül be a kapun, s több száz parkol odabenn az utak mentén. Mire ez a nagy nyitottság? ? kérdeztem Németh Imrét, a Csepel Művek Ipari Egyesülés Általános Védelemszervezési Intézményének vezetőjét a ?90-es évek elején, a Kurír munkatársaként. Akkoriban alakultak át fegyveres biztonsági őrséggé a korábbi polgári fegyveres őrségek, s alakultak meg a fegyveres és fegyvertelen civil biztonsági szolgálatok.

Csak látszólagos, hogy ide bárki bejöhet. A portások éberen figyelnek a portán. A korábbi negyvenezer emberből ma már csak nyolc-kilencezer dolgozik itt. A gyáróriás 14 nagyobb és mintegy 150 kisebb kft-re bomlott. Mindegyikük vezetője úr a saját területén. Ők mindannyian gépkocsival szerettek volna behajtani, s ha már nekik megengedtük, nem tehettünk kivételt beosztottjaikkal sem. Így aztán nemcsak háromszáz, de olykor háromezer autó is behajt egy nap. Mindegyiküknek írásos állandó engedélye van, s a dolgozóknak úgyszintén, feleli az intézményvezető.

A gyárat fegyveres és fegyvertelen biztonsági őrök védik, ez utóbbiak a portások. Műszakonként mintegy húszan vannak benn. Ők is létszámgondokkal küzdenek. Jelentkező még csak lenne, de anyagiak hiányában limitált a létszám. A korábbi tizenegy kapuval szemben mindössze négyen lehet bejönni. Nappal zajlik az élet a gyárban, az éjszakai műszak már nem divat. A fegyveres őr nappal egyedül, szürkület után párosával járja végig területét. Gyalogosan, kerékpáron, vagy autón közlekednek. Ma már elég nekik a pisztoly, korábban géppisztolyuk volt.

Béres Pál váltásparancsnok-helyettessel jártuk be fotós kollégámmal az egyik járőrútvonalat. A kihalt gyárudvaron alig volt mozgás. A színesfémtároló környékén egy vagyonvédő kft tagjaival találkoztunk. Ők civilben rendőrök, s szabadnapjukon kereset-kiegészítésként védenek fegyveresen egy kis területet a gyáron belül. Könnyű lenne innen kis súlyú, de roppant értékes anyagokat ellopni, ezért kell az állandó jelenlét. Jó a kapcsolatuk a gyári őrökkel, kölcsönösen segítik egymást.

A Duna alacsony vízállása idején sokan bemásznak a partról és guberálnak. Az összeszedett fémeket néhány vállalkozónak adják le potom pénzért. A MÉH-ben csak attól veszik át az anyagot, akinek felvásárlói igazolványa van, így aztán néhány élelmes kisvállalkozó alaposan meggazdagodik az összeguberált anyagból. Baj csak akkor van velük, ha rongálnak is. Nemrég egy elektromos targoncát törtek össze az akkumulátorban lévő ólomért, meg a villanyszerelő házikóját is feltörték egy éjszaka a benn tárolt szerszámokért.

Nem csak a kapunál várnak a rendészek

Épp műszak végén érkezünk a kapuhoz. A rendészek szúrópróba-szerűen ellenőrzik a távozókat. Az egyik melós észreveszi, és visszafordul. Nem is sejti, hogy az udvaron néhány civil ruhás biztonsági őr csak erre vár, s így a karjaikba szalad. Előbb hadovái egy darabig, emberi jogaira hivatkozik, majd előadja a kilopni szánt fúrógépet. Jegyzőkönyv készül, meglesz a feljelentés.

A bírósági tárgyaláson a rendésznek is meg kell majd jelenni tanúként. Csepeli újítás, hogy a szabadnapból idézett tanú nyolc órát lecsúsztathat valamelyik későbbi szolgálatából. Az új biztonsági őrök pszichológiai vizsgálaton vesznek részt a gyári laborban. A fegyverviselési engedély négyezer forintos illetékét is nekik kell viselni. A gyári labor szabad kapacitása bérmunkában is végez vizsgálatokat idegen cégek fegyveres őreinek.

Az őrségnek nehézfegyvere is van. Havonta többször van fizetés, s a pénzt a banktól a pénztárig kellőképpen védik. A pénzt biztosították, így egy esetleges sikeres rablótámadás esetén sem maradnának a dolgozók fizetés nélkül. A gyárhoz tartozó ? lakott területektől távoli ? kihasználatlanul álló robbanóanyag-raktár a honvédség, rendőrség, Bányaműszaki Felügyelőség számára hasznosítható lehetne. Eddig egyikük sem jelentkezett.

A Kerítésen belül négy diszkontáruházat, biliárdtermet, kondi-termet és egyéb kulturális és kereskedelmi intézményt is vigyáznak az őrök. Mivel ide csak a gyári dolgozók jöhetnek, sokkal biztonságosabb itt vállalkozásba kezdeni, mint odakinn. A bérleti díjakban az őrzés-védés díja is benne foglaltatik. A gyár területén a parkoló kocsikat sem törték még fel. Hét végén az őrök azt is megnézik, áll-e kocsi a, kihalt gyárudvaron. A vásárnapi autósok akkorra mindig kiviszik járművüket. Inkább hét közben divat a benntárolás. Itt sokkal biztonságosabb ez, mint a ház előtt, az utcán. Ez bizonyára nem véletlen, az őrség munkáját dicséri.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Bátorságpróba a vizsgálóban

Szóljon hozzá!