ZETApress

hírportál

István újra rács mögött

EF 3348 Németh IstvánGyermekeit erőszakolta meg a rendőrgyilkos ? adta hírül a múlt heti Magyar Nemzet. N. István az 1979. július 9-10-én éjszakai budapesti rendőrgyilkosság III. rendű vádlottja volt, s a tudósítás szerint az életfogytiglani szabadságvesztésből húsz év után szabadult.

Nos a szabadulás nem 20, hanem 21 év után, 2000. december 16-án szombaton hajnalban, 1 nappal Havas Rita: 20+1 EF 3348 Németh István című könyvének fővárosi bemutatója után történt Vácról. ? Köszönet Soltészné dr. Nagy Katalin ügyvédnek, aki számomra lehetővé tette, hogy védencével találkozhassak és közvetlen közelről megismerkedhessek. Általa az elmúlt egy évben betekintést nyertem egy nem mindennapi történetbe. Segítségével kapcsolatot tarthattam fenn az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt Németh Istvánnal, akinek külön köszönettel tartozom. Élve az általa nyújtott lehetőséggel, élete eddigi szakaszát vethettem papírra ? olvashattuk a könyvborítón.

A péntek délelőtti könyvbemutató helyszínére már nem emlékszem, arra viszont igen, hogy Rita írónő mellett Katalin ügyvédnő és a váci börtönparancsnok is megjelent. Elmondta, hogy Istvánnal sosem volt baj a bv-intézetben, ezért is helyezték feltételesen szabadlábra. A fegyházban megtanult orgonálni, készült a civil életre, s azt tervezte, hogy kántor lesz valahol.

S most térjünk vissza az 1979. júliusi elkövetésre. Az 1959-es születésű István a bűncselekmény idején még nem töltötte be 20. életévét, ezért az I. és II. rendű vádlottakkal szemben nem ítélhették halálra, csak életfogytig tartó szabadságvesztésre. Az akkori törvények szerint ez 25 éves elzárást jelentett, melyet először 20 év után kellett felülvizsgálni, s kedvező döntés esetén feltételesen szabadlábra helyezni az elítéltet. Azért csak feltételesen, mert a 25. év leteltéig bármikor visszakerülhetett a rácsok mögé. Ha viszont a bíró ?bejjebbet? adott, évente újra tárgyalták a szabadon bocsátást, ám 25 év után mindenképp kiengedték a delikvenst.

Istvánt 20 év letelte után 1999. decemberben I. fokon kiengedte a bíró, s a fegyházból a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pátyi közösségi szállására került. Mivel szabadulása nagy társasalmi felzúdulást keltett, ügyészi fellebbezés folytán II. fokra került az ügy, s a bíró 2000. elején visszaküldte a rácsok mögé. Szerencséjére a 2000. év végi kedvezménytárgyaláson újra, immár véglegesen kimehetett, s a tíz évnyi közügyektől való eltiltás ekkor kezdődött.

Neve évekkel később újra feltűnt a sajtóban. Arról olvashattunk, hogy élete regényét nem az írónő, hanem valójában ő írta, mégsem ő kapta a jogdíjat vagy honoráriumot. Nem tudom, mi lett ebből az ügyből, de azóta már olyan törvény született, hogy az elkövető nem kaphat pénzt a bűncselekményéről szóló filmért vagy regényért, mert mégsem lenne igazságos, ha megfizetnék az elkövetett bűneiért!

Szóljon hozzá!