ZETApress

hírportál

Zöld-kudarc az EP-választáson

Jávor BenedekSem a párbeszédes Jávor Benedek, sem az LMP nem jutott ki Brüsszelbe a tegnapi EP-voksolás eredményeként, így egy zöld képviselőnk sem lesz a testületben. Az ellenzék nagy győztese a DK lett, ők négy képviselői helyet szereztek.

A rekordszámú 43,36%-os részvétellel zajló szavazáson a Fidesz-KDNP 52,14%-ot, s ezzel a megszerezhető 21-ből 13 mandátumot szerzett, így nem lett meg a 2/3! A DK 16,26%-ot, a Momentum 9,92%-ot ért el, mellyel az utóbbiak két brüsszeli helyet szereztek. Az MSZP 6,68%-kal és a Jobbik 6,44%-kal egy-egy képviselőt küldhet az EP-be. Utóbbi pártoknál nagyobbat csak az LMP (2,19%) bukott, amelyet a szélsőjobboldali Mi Hazánk (3,33%) és a Kétfarkú Kutya Párt (2,63%) is megelőzött, ezért éjszaka lemondott az LMP teljes vezetése. A 0,42%-os Munkáspárt sereghajtó lett a 9 induló között.

Mivel Jávor Benedek csak a 4. helyet foglalja el az MSZP-Párbeszéd közös listáján, így családjával hazaköltözik Brüsszelből. Nem tudni még, hogy Tóth Bertalan listavezető-pártelnök lemond-e mandátumáról, s az őt követő Ujhelyi István és Szanyi Tibor eddigi EP-képviselők közül ki marad odakinn. Az britek tegnap 73 mandátumot szereztek, de őszi kiválásuk után ezeket elvesztik, s helyükre csak 27 mandátum kerül kiosztásra 14 uniós országnak. Ebből mi sajnos egyet sem kapunk, de legalább ősszel nem kell majd ezen marakodnunk!

1 hozzászólás

  1. Az MSZP választmánya 2/3-os többséggel ma délelőtt eldöntötte, hogy a brüsszeli mandátumáról lemondó listavezető-pártelnökük helyét a sorban utána következő Ujhelyi István foglalja el az Európai Parlamentben – tudtuk meg a Villányi úti sajtótájékoztatójukon.

    Az LMP vezetése már az EP-választás éjjelén lemondott, a Jobbik országos elnöksége viszont ezt csak ma reggel tette meg. Úgy döntöttek, hogy az őszi önkormányzati választásokig még hivatalban maradnak, s csak a következő hónapban végzik el a tisztújítást. Szerintem ha a mostani bukást elismerők kampányolnak továbbra is, úgy ősszel is hasonló pofonba szaladnak, de ez legyen az ő gondjuk! A helyükben már most megújulnék, s az utódokra bíznám az őszi felkészítést!