ZETApress

hírportál

Az MSZP és az SPD összefogása

Az MSZP az Európa-párti erőkkel összefogva szolidárisabb, szociálisabb Európáért küzd ? mondta Tóth Bertalan, a párt elnök-frakcióvezetője délután a Novotel Hotel Zsolnay III-termében, Katarina Barley német igazságügyi miniszterrel, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) Európai parlamenti listavezetőjével tartott sajtótájékoztatóján.

Tóth Bertalan közölte, az MSZP programja ? hasonlóan a német szociáldemokratákéhoz ? a szociális Európáról és a szociális vívmányokról szól. Támogatják az európai minimálbér és minimál-nyugdíj közös szabályozását, és az európai integráció mélyülését, valamint szeretnék elérni, hogy az európai uniós források a megfelelő helyekre kerüljenek, azaz az oktatást, az egészségügyet és a környezetvédelmet szolgálják ? sorolta. Habár az európai bérszínvonal elérése álomnak tűnik, legalább az emberek jogai legyenek egyenlőek ? mondta. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, miközben Orbán Viktornak egyre kevesebb a barátja, az MSZP-nek egyre több, hiszen nemrég a meghívásukra Frans Timmermans, az európai szocialisták csúcsjelöltje is Magyarországra látogatott és részt vett a párt kongresszusán. Fotóink Vigh Alex felvételei.

Timmermansszal is megfogalmazták, hogy közösen küzdenek minden olyan populista, szélsőséges erő ellen, amely nem az Európai Unió együttműködésében érdekelt, hanem annak szétfeszítésében, az integráció lassításában és a saját politikai érdekeik érvényesítésében ? idézte fel az MSZP elnöke. Hozzátette, hogy a nemzetállamok Európáját támogatók azt szeretnék, ha minél kevesebb közös szabály legyen Európában, az MSZP szerint azonban minél több közös szabályra van szükség, amelyekért együtt lehet küzdeni. Elmondta azt is, hogy közös kampányt indítottak az SPD-vel annak érdekében, hogy a Németországban élő magyarok minél nagyobb számban vegyenek részt az európai parlamenti választáson. A Németországban élő magyarok több városban is tudnak szavazni, ehhez pedig május 17-ig kell regisztrálniuk ? jelezte a politikus.

Katarina Barley kiemelte, hogy a szociáldemokraták azon dolgoznak, hogy mindenkire kiterjesszék a szociális jogokat, emellett pedig szeretnék erősíteni a jogállamiságot az Európai Unióban. Szeretnék elérni azt is, hogy a különböző tagállamok együttműködése a kölcsönös bizalmon és elismerésen alapuljon ? tette hozzá. Kitért arra is, hogy sok magyar él Németországban, akiknek lehetőséget biztosítanak a szavazásra, ahogy a külföldön élő németeknek is van erre lehetőségük. A szavazás demokratikus jog, a választás pedig fontos, ezért mindenkire számítanak, és azt kérik, hogy azokra a pártokra szavazzanak, amelyek kiállnak a szociális jogok mellett ? mondta Katarina Barley.

Szóljon hozzá!