ZETApress

hírportál

Civilek az Egészségügyi bizottságban

Hat egészségügyi téren tevékenykedő civil szervezet, köztük a TESZ (Tegyünk Egészségünk Színvonaláért) Alapítvány, vesz részt ma délelőtt 9 órától az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának ülésén. A rendhagyó megbeszélésen a nyilvános napirendi pontoknak megfelelően a népegészségügyi program eddigi eredményeiről és jövőjéről lesz szó, tudtuk meg az alapítvány Sajtóosztályától.

A népegészségügyi programról született 2003-as országgyűlési határozat értelmében az Egészségügyi bizottság évente tárgyalja a program teljesülését és a jövőre vonatkozó terveket. Idén a 2005-2007-as év együttes megvitatásra kerül, amelyről a meghívott hat civil szervezet fejtheti ki a véleményét.

A TESZ Alapítvány álláspontja szerint kiemelkedően fontos a népegészségügy napirenden tartása, mivel a jelen egészségügyi racionalizálásban a drágának minősített prevenció olcsóbb, mint a gyógyítás. A népegészségügyi program lehetőséget teremt annak tudatosítására, hogy mindenki felelős a saját egészségéért.

Az NFT2 lehetőséget biztosít az egészségtudatos életmód megteremtésére, szakképzésre, civil programok elindítására. Viszont állami felelősség, hogy a prioritások, az egészségügyi befektetések, irányvonalának meghatározása kéz a kézben haladjanak. Az állam, mint koordinátor nem vonulhat ki a szétaprózódott civil kezdeményezések mögül.

Az Európai Unió 2005-ben 350 ezer eurót költött az Europe for health and wealth elnevezésű program megvalósítására. Uniós tagállamként Magyarország sem hagyhatja figyelmen kívül azt az egészségügy területén egyre népszerűbb uniós trendet, hogy az egészség befektetés. Az ülésen elhangzott információk nyilvánosak, jegyzőkönyvbe kerülnek. További információk honlapjukon olvashatók.

Szóljon hozzá!