ZETApress

hírportál

Újra összeül a Tisztelt Ház

Egy hét múlva kezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. Forró tavasznak nézünk elébe, hiszen a Kossuth téren, pénteken folytatódtak az ősszel abbamaradt zavargások. Mint az egyik rendőrségi szakértő elmondta, a rendőröknek meg kellett volna akadályozniuk az európai parlamenti és az országgyűlési Fideszes képviselők kordonbontását.

Nehéz lett volna a helyszínen a tiszthelyetteseknek intézkedni, hiszen a képviselőket védi a mentelmi jog. Ha egy ittasan vezető képviselőt nem lehet kirángatni a volán mögül éjszaka, ha nem lehet erőszakkal vérvételre vinni, hogyan lehetne fényes nappal, a fotósok és operatőrök kereszttüzében erőszakkal visszatartani a kordontól? Az íróasztal mellett könnyű elvárásokat fogalmazni, de a helyszínen ezt végre is kell hajtani valakinek.

A tavaszi ülésszakon a Miniszterelnöki Hivatalt öt újabb államtitkár is képviselheti. A korábbi három szocialista és egy szabaddemokrata mellé január közepén kinevezték az SZDSZ-es Magyar Bálintot, valamint az MSZP-s Baja Ferencet, Burány Sándort, Kolber Istvánt és Németh Imrét. A 11 tárca második embereivel együtt az államtitkárok száma így húszra emelkedett, arányuk 15:5 a szocialisták javára a szabaddemokratákkal szemben.

A képviselők egy kivételével január végéig beadták aláírt vagyonnyilatkozatukat. Ez volt a feltétele annak, hogy tovább kapják tiszteletdíjukat, és végezhessék törvényalkotó munkájukat. A kivétel Toller László volt pécsi polgármester, aki a megyei jogú város egyéni képviselőjeként még a nyáron autóbalesetet szenvedett. Mivel koponyasérülése következtében azóta is kómában van, így értelemszerűen aláírni sem tudta vagyonnyilatkozatát.

Úti balesetért teljes fizetést!

Mit lehetne most tenni, hogy ne maradjon fizetés nélkül? ? teszik fel a kérdést sokan. Talán abból kellene kiindulni, hogy polgármesterként és képviselőként munkahelyéről lakására utazott. Ő júliusban úti balesetet szenvedett, mely az üzemi baleset egyik kategóriája. Köztudott, hogy ilyen esetben táppénzként, majd leszázalékolása után rokkantnyugdíjasként száz százalékos fizetés jár minden munkavállalóként élete végéig. Miért lenne ez másként Toller esetében?

Egy üzemi balesetet szenvedő munkásnál senkit sem érdekel, hogy határozatlan idejű munkaszerződése volt-e, vagy a határozott idejű szerződés néhány nap múlva lejárt volna. Maradandó rokkantságkor az utóbbi esetben is haláláig jár a teljes fizetés. Most is erre kéne gondolni, s a polgármesteri ciklus lejárta ellenére október elseje után is folyósítani kellene számára illetményét annak ellenére, hogy nem választották meg újra. 2010. tavaszától, a parlamenti ciklus végétől sem kéne abbahagyni a képviselői illetmény folyósítását az úti balesetre való tekintettel! A vagyonnyilatkozatot pedig tartós betegállományára, illetve későbbi leszázalékolására tekintettel végleg el kellene felejteni.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Új kormánylista
  2. ZETApress » Tollert gyámság alá helyezik?

Szóljon hozzá!