ZETApress

hírportál

Áprilisban választunk

Katona BélaAz államfő a lehető legkorábbi időpontra, s a lehető legkorábban írja ki az országgyűlési választásokat ? tudatta Sajtóirodája. Olvasatomban ez azt jelenti, hogy január elején április 11-re és 25-re írja ki Sólyom László a voksolást.

Törvényeink szerint április 1-jétől május 31-ig kell megejteni négyévente a választásokat, s a második forduló az első után két héttel lehet. Semmi sem szabályozza, hogy ezeknek a napoknak vasárnapra kell esniük, ünnepeken viszont nem szavazhatunk. Mivel az első áprilisi hétvége ? április 4-e ? húsvétvasárnapra esik, az első számba jöhető vasárnap 11-e lesz.

Az április 4-e egyébként sem lett volna szerencsés, mert sokakat a több évtizedes szovjet megszállásra emlékeztetne. Ezért nem lettünk 1999-ben, a NATO 50. születésnapján aznap tagok, hanem már március végén csatlakoztunk az észak-atlanti katonai szövetséghez. (Más kérdés, hogy a délvidéki NATO-bombázás megkezdése is akkorra datálódott, s ehhez a magyar légifolyosó megnyitását már a NATO új tagjaként tettük meg.)

Február 15-én kezdődik a Parlament tavaszi ülésszaka. Mint Katona Béla házelnök a délelőtti évzáró sajtótájékoztatón elmondta, két ülésnappal számolnak, s ekkor már csak kevés törvényt kell megalkotniuk. Ezek a szavazások már a kampányidőszakra esnek, mégsem hiszi, hogy a kisebbségi kormány ne szerezné meg elfogadásához a többséget, mert a pártok között kialakult már ebben a konszenzus.

S hogy miért lenne gond a szavazáskor? Mert több honatya nem mostani pártjában, hanem függetlenként fog jövőre rajthoz állni, s a kampányidőszakban jobban jár, ha nem a frakció szája-íze szerint szavaz, s ezzel sok voksot nyerhet majd áprilisban ? vetettem fel a tájékoztatón.

A házelnök nem osztotta aggályaimat. Optimistán várja a tavaszt, továbbra is bízik a frakciófegyelemben. Azt sem tartotta kizártnak, hogy januárban rendkívüli téli parlamenti ülést hív majd össze, de ennyire egyelőre nem akart még előreszaladni. Kedden nevezett ki az államfő egy új minisztert, de már nem lesz sok alkalom őt sem interpellálni a néhány tavaszi ülésnapon.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Hegedűs elnök maradt | ZETApress

Szóljon hozzá!