ZETApress

hírportál

Megalakult a 4. Orbán-kormány

A 4. Orbán-kormány a Sándor-palotábanKinevezte Orbán Viktor 4. kormányának minisztereit Áder János köztársasági elnök Budán, s ezzel megalakult az új kabinet. Áder János államfő a Sándor-palotában ma 9 órakor kezdődött kinevezési ünnepségen adta át a kormány 13 miniszterének megbízólevelét, miután az illetékes parlamenti bizottságok meghallgatták mindegyiküket.

Ez alapján Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter, Nagy István agrárminiszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter lett. Pintér Sándor vezeti a belügyi tárcát, Rogán Antal pedig a Miniszterelnöki Kabinetirodát. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős, Süli János pedig a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszterként vesz részt a Kormány munkájában. Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, Trócsányi László az igazságügyi tárcát, Varga Mihály a Pénzügyminisztériumot vezeti.

A köztársasági elnök Orbán Viktor kormányfő jelenlétében nevezte ki az új kormány minisztereit május 18-ai hatállyal. A Sándor-palotában tartott rövid rendezvényen beszédek nem hangzottak el, és csak a családtagok és a munkatársak vettek rajta részt. Az új kormányt rövid műsorral köszöntötték, majd az Elnöki Hivatal koccintásra invitálta a jelenlévőket.

Az alaptörvény értelmében a minisztereket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, a kabinet a tárcavezetők kinevezésével alakul meg. Orbán Viktort az államfő javaslatára múlt hét csütörtökén, május 10-én választotta újra miniszterelnökké a Parlament. A minisztériumokról másnap, 11-én döntött a Ház. A tíz tárca a következő: Agrárminisztérium, Belügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Miniszterelnökség és Pénzügyminisztérium. A törvény rögzíti, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda a miniszterelnök politikai munkaszervezeteként, a létrejövő Miniszterelnöki Kormányiroda pedig kormányzati igazgatási munkaszervezeteként működik.

Orbán Viktor 4. kormányának tagjai az Országgyűlés 10:30-kor kezdődött plenáris ülésén tették le ma esküjüket a köztévé kamerái előtt. Az ülés kezdetén tett esküt Potocskáné Kőrösi Anita is, aki az ózdi polgármestersége miatt lemondott Janiczak Dávid helyét vette át a Jobbik-frakcióban. A képviselőcsoportok megállapodása alapján a kormány megalakulásáig napirenden kívüli felszólalások, interpellációk, azonnali kérdések és kérdések nem hangzottak el, a kormánytagok eskütételét követően viszont többen napirend utáni felszólalásra jelentkeztek.

Szóljon hozzá!